Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pentagón má na krku žalobu: Vojačkám sa nepáči, že majú málo akcie!

Pentagon
Pentagon

LOS ANGELES - Štyri členky americkej armády podali v utorok žalobu na Pentagón pre ich údajnú diskrimináciu na základe pohlavia. Vojačky tvrdia, že nadriadení im bránia v priamej účasti na bojových operáciách.

Členmi bojových jednotiek v amerických ozbrojených silách je pritom viac ako 14-tisíc žien, v praxi ich však údajne spravidla nevysielajú do terénu.

Jedna zo sťažovateliek kapitánka Zoe Bedellová tvrdí, že neúčasť na bojových operáciách jej bráni v ďalšom kariérnom postupe. "Armáda je posledné miesto, kde by vás mali diskriminovať na základe pohlavia," tvrdí. Ďalšia žena Mary Hegarová (36) pôsobila ako pilotka záchranného vrtuľníka, ktorý v roku 2009 zostrelili v Afganistane. Vojačka musela vtedy aktívne zasiahnuť do boja a opätovať nepriateľskú paľbu, za čo jej udelili purpurové srdce, jedno z najvyšších armádnych ocenení. "Schopnosť slúžiť v bojových operáciách len veľmi málo súvisí s pohlavím alebo inou charakteristikou. Ide tam o srdce, charakter, schopnosti, odhodlanie a obetavosť," uviedla Hegarová.

Ženy tvoria asi 14 percent z 1,4 milióna aktívnych členov americkej armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu