Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Belgicku sa nedarí znižovať mieru výskytu epidémie AIDS

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Čísla o náraste počtu ľudí v Belgicku infikovaných vírusom HIV sú znepokojivé pre belgickú spoločnosť, uviedla dnes tlačová agentúra Belga. V roku 2011 bol zaznamenaný výskyt 1177 nových prípadov AIDS v Belgicku, v priemere 3,2 prípady každý deň.

Údaje o počte ľudí diagnostikovaných na AIDS dnes poskytol verejnosti Vedecký inštitút pre verejné zdravie. Podľa ministerky zdravotníctva Laurette Onkelinxovej, ktorá má na starosti aj riadenie Platformy na prevenciu proti AIDS, sú to veľmi znepokojivé údaje pre belgickú spoločnosť.

Údaje z vlaňajšieho roku znamenajú veľmi mierne zníženie výskytu AIDS, keďže v roku 2010 bolo zaznamenaných 1196 nových prípadov ochorení. Podľa ministerky Onkelinxovej to znamená, že epidémia AIDS v Belgicku vôbec nie je na ústupe.

Podľa dostupných štatistických údajov badateľne sa znížil prenos infekcie HIV formou homosexuálnych stykov - zo 67 percent všetkých diagnostík výskytu AIDS v roku 2002 na 50 percent v roku 2011. Avšak v samotnej skupine homosexuálne orientovaných mužov výskyt AIDS dosahuje úroveň 46,6 percent.

"Tieto údaje ukazujú na potrebu zaviesť v Belgicku Plán AIDS," uviedla Onkelinxová vo vyhlásení pre médiá. Ministerka zdôraznila, že treba zbúrať určité spoločenské tabu, podľa ktorých sú AIDS najviac vystavení iba homosexuálne orientovaní muži a migranti.

"Nie je čas niekoho stigmatizovať, ale prijímať účinné celonárodné plány," uviedla v tejto súvislosti ministerka.

Vysoko efektívne by podľa nej malo byť najmä včasné zistenie vírusu HIV u nakazených osôb. To by zabránilo odovzdaniu infekcie na partnerov nakazených jedincov alebo na ďalšie osoby a lepší a účinnejší terapeutický postup.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu