Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zrážka školského autobusu s vlakom: 47 detí prišlo o život, zvyšné oň bojujú!

Rozmetané školské potreby
Rozmetané školské potreby (Zdroj: TASR)

KÁHIRA - Na najmenej 50 obetí, z toho 47 detí, vzrástla bilancia dnešnej zrážky vlaku so školským autobusom na železničnom priecestí v juhoegyptskom meste Asijút, asi 350 kilometrov od Káhiry. Podľa úradov telá obetí sú nárazom také znetvorené, že ich identifikácia, ale už aj spočítanie budú veľmi ťažké.

Deti, ktoré zrážku prežili, utrpeli vážne zranenia. V autobuse cestovalo asi 60 detí vo veku od štyroch do 12 rokov. Rozzúrení príbuzní obetí zablokovali po nehode hlavnú cestu spájajúcu Káhiru s južným Egyptom. Skandovali tiež kritické heslá na adresu premiéra Hišáma Kandíla, ktorý navštívil zranených v nemocnici v Asijúte, informovali on-line štátne noviny al-Ahram vychádzajúce v anglickom jazyku. Podľa egyptských médií zahynul pri zrážke aj vodič autobusu a dvaja jeho pomocníci.

Vinníkom zrážky môže byť závorár, ktorý v službe zaspal. Ako v sobotu večer informoval guvernér provincie Asijút Jahjá Kešk, z výpovedí svedkov vyplýva, že "závory boli v čase nehody vztýčené". Podľa jeho slov "závorár zaspal". Vo vyhlásení pre egyptskú televíziu dodal, že polícia ho už zadržala.

Minister dopravy a šéf železnice ponúkli svoje demisie. Prezident Muhammad Mursí nariadil vyšetrovanie nehody, aby boli tí, ktorí sú za ňu zodpovední, postavení pred súd.

"Nariadil som tiež vládnym orgánom, aby prijali všetky opatrenia a ponúkli (finančné) kompenzácie rodinám obetí a zranených," povedal v televíznom vyhlásení. Niekoľko hodín po zrážke vlaku s autobusom v Asijúte zahynulo pri zrážke nákladného auta s mikrobusom asi 50 kilometrov na juh od Káhiry 17 ľudí.

Zúfalstvo a hnev príbuzných obetí sa obrátil proti vláde i prezidentovi. Ukázalo sa to, keď sa snažili budovaním cestných zátarás a streľbou do vzduchu zabrániť premiérovi Hišámovi Kandílovi, aby v nemocnici v Asijúte navštívil zranených, a ministrovi vnútra prezrieť si miesto tragédie.

Dopravné nehody sú v Egypte pomerne častým javom; ich príčinou je väčšinou nedbalá jazda a zlý stav vozoviek, informovala agentúra DPA.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu