Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poplach v londýnskom paláci Tower: Lupič tam ukradol kľúče

Londýnsky Tower
Londýnsky Tower (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Neznámy páchateľ v noci nadnes preliezol dve vysoké brány vedúce k londýnskej pevnosti a kráľovskému palácu Tower a pred očami strážnikov ukradol z neuzamknutej kovovej skrinky veľký zväzok kľúčov - medzi nimi boli kľúče od padacieho mosta, viacerých konferenčných miestností a reštaurácie.

Ako dnes informoval britský denník The Sun, čestná stráž - známi Beefeaters - bola úplne bezmocná, pretože jej príslušníci majú rozkaz neopustiť svoj post. Snažili sa síce vysielačkou spojiť s nočným strážnikom - zamestnancom najatej súkromnej bezpečnostnej služby, ale ten na ich volanie o pomoc nereagoval.
      
Úrady dnes oznámili, že kráľovské korunovačné klenoty a ďalšie jedinečné artefakty sú v bezpečí, ale bolo treba vymeniť zámky, pretože sa do pevnosti na brehu rieky Temža vlámal narušiteľ a ukradol niekoľko kľúčov.
      
Kľúče zmizli v utorok 6. novembra zo strážnej búdky v areáli. Vďaka nim by sa bolo možné dostať k padacím mostom a do niektorých ďalších častí Toweru. Polícia krádež vyšetruje.
      
Charitatívna organizácia Historic Royal Palaces (Historické kráľovské paláce), ktorá sa stará o neobývané paláce v Británii, vydala vyhlásenie, podľa ktorého neboli presne dodržané bezpečnostné postupy, píše agentúra AP.
      
Ako informovala správa Toweru, voči strážnikom sa začalo disciplinárne konanie.
      
Okrem toho priznala, že bezpečnostné opatrenia v Toweri sú nedostatočné - dôkazom toho je fakt, že aj samotná kovová skrinka, odkiaľ neznámy ukradol kľúče, mala byť zamknutá. V celom hrade okamžite dali povymieňať všetky zámky, čo stálo niekoľko tisíc libier.
      
Tower bol rezidenciou anglických panovníkov, slúžil aj ako väzenie a od roku 1303 je aj kráľovskou klenotnicou, v ktorej sú uchovávané korunovačné klenoty. Od roku 1988 je Tower of London ako symbol britskej monarchie zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu