Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Čína v tieni USA: Nový prezident sa prihovára občanom ako zo Sci-fi filmu!

OBSLUHA: Súdruhovia sa majú na čo pozerať. Zobraziť galériu (16)
OBSLUHA: Súdruhovia sa majú na čo pozerať. (Zdroj: SITA)

PEKING - Aktuálne zábery z čínskej metropoly nápadne pripomínajú časy, ktoré sú u nás (ne)dávno minulé. Peking sa zahalil do červeného súkna, koná sa tam totiž osemnásty zjazd komunistickej strany.

Zabudnite na sivé obleky, okuliare v hrubých rámoch, či heslá z polystyrénových písmen na červenom plátne.  Čínski súdruhovia sa presunuli do 21. storočia. Oči celého sveta sa po amerických prezidentských voľbách presunuli na Peking, kde sa v týchto dňoch zrejme rozhoduje o nových vodcoch Číny, druhej najsilnejšej ekonomiky sveta. Podľa americkej CNN sa očakáva, že prezident Chu Ťin-Tao prenechá pozíciu predsedu strany viceprezidentovi Si Ťin-Pingovi. Zaujímavý je mechanizmus voľby čínskych vodcov. Na zjazde sa stretne 2.200 delegátov z celej Číny. Tí si zvolia Ústredný výbor strany, ktorý má okolo dvesto členov. Ústredný výbor menuje politbyro a z politbyra vyvstane Stály výbor. Ten má v rukách moc.

CNN upozornila aj na to, že aktuálny zjazd strany sa odohráva v o čosi uvoľnenejšej  atmosfére.  Ľudia sa už dozvedajú o politických škandáloch, znečisťovaní životného prostredia, či stále väčších sociálnych rozdieloch.

Scifi, fast-food, hostesky...

Podľa fotografií z miesta diania je atmosféra okolo zjazdu priam bizarná. Nechýbajú vojaci, či poriadkové sily s obuškami a štítmi, no súdruhov v sále obsluhujú sexi hostesky a prejavy vodcu prenášajú na námestia obrovské obrazovky. Človek by si spomenul na Veľkého Brata, keby sa nad obrazovkou neskvelo logo nemenovanej americkej reštaurácie...

1984, alebo Blade Runner? Prezident Chu Ťin-Tao sa prihovára z obrovskej obrazovky.
Zobraziť galériu (16)
1984, alebo Blade Runner? Prezident Chu Ťin-Tao sa prihovára z obrovskej obrazovky.  (Zdroj: SITA)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu