Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Semjén: O registrácii zahraničných Maďarov sa daná krajina nedozvie

Viktor Orbán (vľavo), Ištván Tarlós a Zsolt Semjén
Viktor Orbán (vľavo), Ištván Tarlós a Zsolt Semjén (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda bude dbať na to, aby v procese volebnej registrácie zahraničných Maďarov sa tieto údaje nedostali do rúk krajiny, v ktorej príslušníci maďarskej menšiny žijú.

Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. Podpredseda vlády zodpovedný za národnú politiku podľa tlačovej agentúry MTI konštatoval, že maďarská vláda od začiatku zdôrazňovala, že Maďarsko nevydá žiadnej krajine informácie o občianstve a to sa týka aj procesu volebnej registrácie.

"V procese volebnej registrácie budeme dbať na to, aby občania krajín, v ktorých hrozia prípadné postihy za prijatie maďarského občianstva, sa mohli Maďari zaregistrovať tak, aby o tom daná krajina nezískala žiadne informácie," zdôraznil Semjén.

Vicepremiér dodal, že zo skutočnosti, že niekto má maďarské občianstvo, právne nič nevyplýva, problém vzniká iba vtedy, ak dotyčnému dokážu, že o maďarské občianstvo sám požiadal. Semjén vo štvrtok na konferencii médií Karpatskej kotliny informoval, že o maďarské občianstvo doposiaľ požiadalo 330.000 zahraničných Maďarov, z nich 300.000 už zložilo občiansku prísahu. Zdôraznil, že je reálne, že do konca volebného cyklu bude 500.000 nových držiteľov maďarského občianstva s hlasovacím právom.

Predseda vlády SR Robert Fico 10. októbra na otázku, či Slovensko nemá obavy zo získania volebného práva zahraničných Maďarov, reagoval, že v súčasnosti nikto - ani maďarská strana - nechcú povedať, ktorí slovenskí občania maďarskej národnosti požiadali o maďarské štátne občianstvo. "Najnovšie prichádza do úvahy predbežná registrácia voličov, čo je veľmi kontroverzný inštitút. To je ale vnútorná vec Maďarska," zdôraznil s tým, že takýto register sa potom musí zverejniť a na jeho základe sa bude vedieť, kto zo slovenských občanov získal aj maďarské štátne občianstvo. Tým pádom ale stratí slovenské.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu