Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na Floride sa vytvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami

Voliči na Floride
Voliči na Floride (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - V americkom štáte Florida - považovanom vo voľbách za jeden z kľúčových - sa vytvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Voliči čakajú aj dve až štyri hodiny, informovala dnes americká televízia ABC.

Volebné miestnosti sú na Floride otvorené už ôsmy deň, na mnohých miestach vznikli rady, ktoré sa ťahajú pozdĺž viacerých blokov na ulici.

Floridskí voliči môžu svoj hlas v skoršom termíne osobne odovzdať ešte do dnešného večera, potom sa volebné miestnosti znovu zatvoria až do 6. novembra.

Na Floride býva tradične veľké množstvo voličov, ktorí odvolia v skoršom termíne. Odhaduje sa, že tentoraz svoje hlasy už skôr odovzdá 40 percent voličov - vrátane tých, ktorí hlasovali poštou.

V predchádzajúcich voľbách mohli ľudia na Floride voliť už 14 dní pred termínom volieb. Súčasný republikánsky guvernér Rick Scott však toto obdobie skrátil na osem dní.

Kritici Scottove rozhodnutie považovali za pokus zdržať voličov. Zo skúseností sa vie, že voliči, ktorí svoj hlas odovzdajú skôr, sa väčšmi prikláňajú k demokratom než ku konzervatívcom.

Napriek dlhým radom čakajúcich ľudí Scott odmietol požiadavku predĺžiť možnosť voliť skôr čo len o jediný deň. Florida patrí k štátom, o ktoré sa bude vo voľbách bojovať ťažko.

Podľa jedného z posledných prieskumov americký prezident Barack Obama vedie na Floride nad svojím republikánskym vyzývateľom Mittom Romneym v pomere 49:47 percent.

Prieskum televízie NBC a denníka Wall Street Journal ukázal, že Obama má náskok aj v americkom štáte Ohio, ktoré je tiež "bojovým poľom". V Ohiu by terajší šéf Bieleho domu získal 51 percent a republikán 45 percent.

Dvojité víťazstvo - na Floride a v Ohiu - by pre Obamu znamenalo, že prakticky už má "víťazstvo v taške", mieni tlačová agentúra DPA. Podľa prieskumov, ak sa vezme do úvahy ich priemer, sú v rámci celých Spojených štátov šance oboch kandidátov vyrovnané.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu