Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kuba obvinila Američanov z podkopávania komunistického režimu

Raúl Castro, prezident Kubánskej republiky
Raúl Castro, prezident Kubánskej republiky (Zdroj: SITA)

HAVANA - Kubánske ministerstvo zahraničia obvinilo v miestnej tlači amerických diplomatov, že podporujú disidentov. Učia ich vraj pracovať s internetom a navádzajú ich, ako bojovať proti komunistickému režimu. Washington podľa BBC pomoc s prístupom na internet a s jeho využívaním potvrdil, poprel ale podkopávanie kubánskej vlády.

Spojené štáty nemajú na Kube kvôli zlým diplomatickým vzťahom vlastnú ambasádu, zastúpené sú iba záujmovou sekciou v rámci veľvyslanectva Švajčiarska. Práve jej zamestnanci sú ministerstvu tŕňom v oku. Kubánska vláda je presvedčená, že Američania ponúkajú zadarmo prístup na internet a počítačové kurzy s cieľom podporiť disidentov. Americkí úradníci vraj "týchto ľudí neustále podnecujú ... k protestom ... a protiústavným akciám", citovala BBC vyhlásenie vytlačené v štátnom denníku Granma.

Spravodajkyňa BBC na Kube sa pozastavila nad načasovaním tejto výčitky voči americkým diplomatom v čase, keď v Spojených štátoch vrcholí kampaň pred prezidentskými voľbami. Republikánsky kandidát Mitt Romney nedávno v štáte Florida, ktorý bude dôležitý pre výsledok volieb a v ktorom žije veľa protikomunistických kubánskych exilantov, vyhlásil, že Kuba stojí vo voľbách za jeho sokom demokratom Barackom Obamom.

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Victoria Nulandová potvrdila, že prístup na sieť aj kurzy práce s internetom záujmová skupina v Havane zadarmo poskytuje, poprela ale tvrdenie o podkopávaní kubánskej vlády. Povedala, že "USA podporujú slobodu prístupu k informáciám na celom svete". Na kubánskom území je prístup na internet obmedzený.

Pred tromi rokmi bol na 15 rokov väzenia odsúdený Američan, ktorý poskytoval počítačovú techniku ​​kubánskej židovskej komunite.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu