Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Washington považuje parlamentné voľby na Ukrajine za krok späť

Voľby na Ukrajine vyhrala strana Janukovyča
Voľby na Ukrajine vyhrala strana Janukovyča (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí v noci nadnes vyjadrilo znepokojenie nad priebehom nedeľňajších parlamentných volieb na Ukrajine a hodnotí ich ako krok späť v porovnaní s predchádzajúcimi parlamentnými voľbami a voľbami prezidenta z roku 2010.

Hovorca ministerstva Mark Toner vo vyhlásení pre tlač uviedol, že aj keď voľby boli pokojné, objavili sa podozrenia z volebných podvodov a falšovania výsledkov. Znepokojujúce sú aj rozdiely medzi čiastkovými výsledkami sčítania hlasov, ktoré vydáva Ústredná volebná komisia, a paralelným sčítaním, ako aj rozhodnutie Ústrednej volebnej komisie nezverejniť čiastkové výsledky hlasovania z jednotlivých volebných obvodov. 

Podobne kriticky sa k priebehu parlamentných volieb na Ukrajine vyjadrili pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ako aj z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZRE). Napriek negatívnemu hodnoteniu volieb západnými štátmi a pozorovateľmi sa opozícia teší z dosiahnutého výsledku.

Vedenie bloku Zjednotená opozícia-Baťkivščyna s podporou 24 percent voličov už vyjadrilo pripravenosť na spoločný postup s ostatnými opozičnými stranami. Medzi nimi je Ukrajinská demokratická aliancia za reformu (UDAR), ktorú vedie boxer Vitalij Kličko a ktorá získala 13,5 percenta hlasov, ako aj nacionalistická strana Sloboda podporovaná 9,5 percentami voličov, zväčša zo západnej časti Ukrajiny.

Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti sa viacerí politológovia domnievajú, že zjednotená opozícia by mohla byť v 450-člennom parlamentne veľmi silným protihráčom vládnucej Strany regiónov, ktorá je po sčítaní 83 percent hlasovacích lístkov víťazom volieb vďaka zisku 32 percent hlasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu