Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Aktivisti vypusti balóny s letákmi proti režimu v KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUL/PADŽU - Juhokórejskí aktivisti dnes na hraniciach so Severnou Kóreou vypustili balóny, nesúce približne 30.000 letákov agitujúcich proti severokórejskému režimu. Informovala o tom televízna stanica Channel NewsAsia.

Akcia malej skupiny aktivistov sa uskutočnila v pohraničnom meste Padžu. Došlo pri nej k menším stretom s miestnymi obyvateľmi, ktorí chceli vypusteniu balónov zabrániť zo strachu pred odvetnými akciami KĽDR. Pred týždňom polícia v reakcii na hrozbu Severnej Kórey, že v takomto prípade na svojho južného suseda bez varovania zaútočí, rovnakú oblasť uzatvorila. Akcia sa však nakoniec nemohla uskutočniť pre nepriaznivé počasie.

Severná Kórea pohrozila, že jej armáda začne "nemilosrdný vojenský úder" na západnom fronte, ak dôjde k vypusteniu balónov. Južná Kórea reagovala, že v takomto prípade "úplne zničí" zdroj útoku v KĽDR. Hrozba KĽDR bola nezvyčajne silná a prvá svojho druhu od nástupu severokórejského vodcu Kim Čong-una k moci vlani v decembri.

Oba kórejské štáty sú technicky stále vo vojnovom stave, pretože vojna z rokov 1950-1953 sa skončila prímerím, nie podpísaním mierovej zmluvy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu