Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mamičky, pozor: Plienky Huggies v Európe končia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: keeperofthehome.org)

PRAHA - Výrobca hygienických potrieb Kimberly-Clark prestane vo väčšine krajín Európy vrátane Česka a Slovenska predávať plienky Huggies, druhú najväčšiu značku na trhu. Firma na nich totiž nezarábala, informoval portál idnes.cz.

"Na európskom trhu s plienkami sme vyše dvadsať rokov a máme za sebou rad pokusov uspieť. Napriek všetkej snahe sme neboli schopní dosiahnuť udržateľný, ziskový rast alebo dosiahnuť prijateľnú návratnosť kapitálu," vysvetlil šéf firmy Tom Falk v stredu v noci pri konferenčnom hovore s analytikmi, prečo Huggies v Európe končí. "Fakticky sme hospodárili s nulou."

Spoločnosť tým príde až o štvrtinu tržieb v Európe, celkovo pol miliardy dolárov ročne. O rovnaký zlomok chce znížiť súvisiace náklady. Prepustí až 1 500 zamestnancov a zatvorí alebo predá päť výrobných závodov v Európe. Falk v stredu odmietol uviesť, o ktoré ide.

Podľa poslednej dostupnej výročnej správy pracovalo pre Kimberly-Clark v Česku 822 zamestnancov v centrále a dvoch výrobných závodoch. V Jaroměři neďaleko Hradca Králové má firma jeden z najväčších závodov v Európe vôbec, nedávno ho rozšírila a vyrába v ňom aj plienky Huggies.

"Oznámené zmeny nebudú mať na jaroměřský závod priamy vplyv, bude fungovať ako predtým. V Jaroměři neplánuje firma žiadne prepúšťanie, ale ako organizácia musíme naďalej pružne reagovať na potreby kontroly nákladov," uviedla na otázku MF DNES Jana Lutonská z agentúry, ktorá Kimberly-Clark zastupuje v ČR.

Najviditeľnejšia zmena prebehne v obchodoch, do 31. marca by z nich mali Huggies zmiznúť. Podľa výskumníkov trhu zo spoločnosti Euromonitor vládne v Európe Procter & Gamble s plienkami Pampers a 44 % podielom na trhu. Huggies drží podľa rovnakého zdroja 12 % podiel na trhu a sú tretí - až za privátnymi značkami obchodných reťazcov.

Huggies sú popri Pampers jedinou významnou značkou na českom trhu, druhá menovaná svoju pozíciu na trhu posilní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu