Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VIDEO Albrightová zažila v Prahe peklo: Nadávky, sácanie a zásah ochranky!

(Zdroj: YouTube)

PRAHA - Bývalá americká ministerka zahraničia a česká rodáčka Madeleine Albrightová (75) podpisovala v utorok v kníhkupectve na pražskom Václavskom námestí svoju knihu Pražská zima, o ktorú bol mimoriadny záujem. Autogramiáda sa však nezaobišla bez potýčky, ktorú vyvolali prosrbskí aktivisti, na ktorých sa zo strany organizátorov vzniesla vlna kritiky. Podľa nich na Albrightovú hádzali plagáty a vulgárne jej nadávali. Obvinená strana sa bráni, že napriek ich slušnému správaniu sa došlo k agresívnemu zásahu ochranky.

"Prebehlo to v dvoch vlnách. Prišli ako normálni hostia, jeden z nich sa predstavil ako režisér. Potom vytiahli plagáty, začali ich strkať pani Albrightovej, hádzať ich na ňu a nadávať jej. Dokonca jej začali hroziť päsťami, naťahovali sa cez stôl. Tomu sme našťastie zabránili. Bolo to veľmi na hrane. Keď sme ich upokojili, nastúpila slečna s jedným mladíkom a začali to natáčať. Keď som bránil natáčaniu a dával jej ruku pred objektív, začala do mňa kopať a kričať "nenapádaj ma, nenapádaj ma"," uviedol človek z nakladateľstva pre lidovky.cz.

Členovia združenia "Přátelé Srbů na Kosovu" to však vidia inak. Podľa nich predložili na podpis plagáty s kolážami fotografií kosovských telekomunikácií, prvej detskej obete tzv. humanitárneho bombardovania, srbských utečencov z Chorvátska a militantných moslimských dobrovoľníkov v armáde Bosny a Hercegoviny. "Madeleine Albrightová bola viditeľne rozrušená, plagáty podpísať odmietla, na aktivistov volala: "Vy ste vojnoví zločinci!" a "Get out!" a nariadila im okamžite opustiť priestor Paláca kníh," píše sa pod videom na YouTube, ktoré celý incident dokumentuje.

"Madeleine Albrightová zo svojej funkcie ministerky zahraničia USA presadila bombardovanie Juhoslovanskej zväzovej republiky v roku 1999 lietadlami NATO bez mandátu OSN, podporila džihád v Bosne v rokoch 1992-1995, manipulovala s faktami okolo Srebrenice a osobne zarobila na privatizácii kosovských telekomunikácií. Mala by za svoje politické rozhodnutia niesť následky a priznať zodpovednosť za krviprelievanie, ktoré si vyžiadalo niekoľko tisíc civilných obetí ," vysvetľuje jeden z účastníkov a člen občianskeho združenia Daniel Huba, prečo priniesol na autogramiádu plagát na podpis.

Zo strany organizátorov autogramiády údajne padali opakované výrazy ako "sku*vení boľševici", čo niektorí z aktivistov zo združenia, ktoré spája členov naprieč politickými stranami a presvedčením, považujú za urážku a budú žiadať ospravedlnenie. Na miesto dorazila aj hliadka pražskej polície, ale nijako už nezasahovala. "Na mieste sme overili, že k žiadnemu priestupku nedošlo," vysvetlil hovorca zboru Jan Daněk pre lidovky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu