Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Maďarské opozičné skupiny vytvorili koalíciu: Chcú poraziť Orbána!

premiér Viktor Orbán
premiér Viktor Orbán (Zdroj: TASR/SITA)

BUDAPEŠŤ - Trojica maďarských opozičných zoskupení v utorok oznámila, že vytvorila koalíciu s cieľom poraziť vládnu stranu Fidesz v blížiacich sa voľbách, ktoré sa uskutočnia začiatkom roka 2014.

Spoluprácu medzi občianskou iniciatívou Milla (Jeden milión za slobodu tlače v Maďarsku), Hnutím maďarskej solidarity a politickým inštitútom Vlastenectvo a pokrok ohlásil bývalý premiér Gordon Bajnai, ktorý sa po niekoľkých rokoch rozhodol vrátiť do politiky. Príležitosť mu poskytlo utorňajšie výročie revolúcie z roku 1956, ktoré sprevádzali masové provládne a protivládne demonštrácie v Budapešti. Podľa jeho slov, ktoré citovali tlačové agentúry, Maďarsko potrebuje "zmenu režimu a začiatok novej éry". Odpoveďou má byť nové hnutie Spoločne 2014, ktoré sa bude usilovať o vytvorenie "normálnej, demokratickej a európskej spoločnosti" a zjednotiť odporcov pravicovo-konzervatívnej vlády premiéra Viktora Orbána.

Opozičná demonštrácia, na ktorej vystúpil Bajnai, prilákala niekoľko desiatok tisícov ľudí. Orbán sa medzitým pred parlamentom prihováral približne 150 tisícom priaznivcov, pričom opäť tvrdo kritizoval Európsku úniu a odmietol údajné snahy diktovať Maďarom, čo "môžu a nemôžu robiť v ich vlastnej krajine". Premiér predtým pri príležitosti výročia okrem iného udeľoval nové vyznamenanie Rad maďarskej cti, ktorého prvou nositeľkou sa stala storočná slovenská dôchodkyňa maďarskej národnosti Ilona Tamásová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu