Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európsky súdny dvor rozhodol: Za meškanie letu odškodné 600 eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: airobserver.wordpress.com)

LUXEMBURG - Cestujúci v Európskej únii majú právo na kompenzáciu od leteckých prepravných spoločností až do výšky 600 eur, ak sa ich lety omeškajú o viac ako tri hodiny. Dnes o tom rozhodol Európsky súdny dvor (ESD) v Luxemburgu, ktorý zamietol námietky aerolínií.

Už v roku 2009 ESD vydal rozhodnutie o povinnom odškodnení pasažierov nielen za zrušené lety, ale aj za ich dlhé meškanie, pokiaľ však nie je spôsobené "mimoriadnymi okolnosťami", ktorým sa letecké spoločnosti nemajú ako vyhnúť.

Nemecké a britské súdy požiadali sudcov ESD o potvrdenie pôvodného rozhodnutia po tom, čo spoločnosti Lufthansa, British Airways, easyJet, TUI Travel a Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu vzniesli námietku proti odškodňovaniu cestujúcich za omeškané lety.

Pasažieri, ktorých lety odložia alebo zrušia "na poslednú chvíľu", sú v porovnateľnej situácii, pretože čelia podobným nepríjemnostiam, predovšetkým strácajú čas, zdôvodnil svoje rozhodnutie ESD. Minimálna výška odškodného je v súčasnosti 250 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu