Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chemické nebezpečenstvo v okolí Kraftu je zažehnané, poplach zrušili

Potravinársky koncern Kraft
Potravinársky koncern Kraft (Zdroj: YouTube)

BAD FALLINGBOSTEL - Nielen hasiči, vojaci zo špeciálneho útvaru a evakuovaní občania, ale všetci zainteresovaní si asi 20 hodín po chemickej nehode v továrni potravinárskeho koncernu Kraft v Bad Fallingbostele v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko môžu konečne vydýchnuť.

 Vyhlásený poplach medzičasom zrušili a miestne úrady dúfajú, že sa situácia v nasledujúcich hodinách úplne znormalizuje, odznelo dnes popoludní na tlačovej konferencii. Po tom, čo do zásobníka s hydroxidom sodným omylom naliali aj kyselinu dusičnú (oba látky sa bežne používajú pri čistení, avšak nie súčasne), došlo k chemickej reakcii a náhlemu zvýšeniu teploty. Po pondelkovom úniku toxických plynov tak hrozilo vytvorenie ďalšieho podobného oblaku, ale i explózia.

Okolo 1200 z celkove 1800 ľudí žijúcich v okolí fabriky preventívne evakuovali z oblasti v okruhu 500 metrov od zariadenia. Úplné, aj keď iba dočasné uzavretie diaľnice A7 pri Walsrode, významného severo-južného dopravného koridoru, spôsobilo podľa policajných zdrojov značné komplikácie v doprave. V oblasti sa tvorili obrovské kolóny.

Materiálne dopady nehody na výrobcu, ktorý produkciu v pondelok totálne odstavil a rád by ju čo najrýchlejšie obnovil, ešte nevyčíslili. Odčerpanie omylom naliatych asi 10.000 litrov kyseliny do zásobníka, v ktorom bolo už 14.000 litrov hydroxidu, trvalo odborníkom niekoľko hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu