Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Raketoplán Endeavour v uliciach Los Angeles: Museli vyrúbať 400 stromov!

Raketoplán Endeavour v meste Los Angeles Zobraziť galériu (9)
Raketoplán Endeavour v meste Los Angeles (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Raketoplán Endeavour dnes pomaly - rýchlosťou maximálne okolo troch kilometrov za hodinu - pokračuje na ceste ulicami Los Angeles do múzea, kde bude vystavený. Do Kalifornského vedeckého strediska by mal podľa agentúry AP doputovať večer miestneho času.

Posledná asi dvadsať kilometrová cesta raketoplánu, ktorý vo vesmíre nalietal takmer 200 miliónov kilometrov, začala v piatok skoro ráno, keď na špeciálnom transportéri vyrazil z medzinárodného letiska v najväčšom kalifornskom meste. Po piatich kilometroch spočinul na parkovisku, odkiaľ po presadení na ľahšie ťažné zariadenie pokračoval cez most cez diaľnicu Interstate 405. Na druhej strane diaľnice sa Endeavour znovu vrátil na pôvodnú transportér.

Kvôli ceste raketoplánu, ktorý má rozpätie 24 metrov, bola dočasne odstránená rad semaforov a vyrúbaných 400 stromov, za ktoré má byť neskôr vysadených tisíc nových. Presun stroja, ktorý predtým lietal okolo Zeme rýchlosťou 28.000 kilometrov za hodinu, v uliciach mesta sledujú tisíce ľudí.

Endeavour, ktorý dorazil do Los Angeles 21. septembra na špeciálne upravenom lietadle Boeing 747, bude v novom pavilóne miestneho múzea vystavený od 30. októbra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu