Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Na ostrove Madeira vypukla epidémia horúčky prenášaná komármi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Desiatky ľudí ochoreli na horúčku dengue na portugalskom ostrove Madeira. Oficiálne potvrdených je zatiaľ 18 prípadov tohto ochorenia prenášaného komármi, ďalších 191 prípadov je pravdepodobných, informovalo v piatok Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Portugalské zdravotnícke orgány uplatnili kontrolné opatrenia, aby sa zredukovalo riziko prenosu infikovaných prenášačov - komárov Aedes aegypti - z ostrova a minimalizoval sa dopad na dotknuté obyvateľstvo, uviedlo ECDC.
      
Prvé lokálne prenosy horúčky dengue v Európe zaznamenali v roku 2010 vo Francúzsku a Chorvátsku. V Grécku tento rok pripísali zdravotníci úmrtie 80-ročného muža horúčke dengue, ktorá sa v krajine objavila prvýkrát od epidémie v rokoch 1927-28.
      
ECDC uviedla, že riziko pre turistov prichádzajúcich na Madeiru a pre obyvateľov ostrova bude "závisieť od postupu epidémie v nadchádzajúcich týždňoch a účinnosti kontrolných opatrení." Zatiaľ sa však nevyslovilo pre obmedzenie cestovania na Madeiru, odporučilo však ľuďom, aby sa primerane chránili pred komármi, a to najmä počas dňa, kedy je tento druh hmyzu najaktívnejší.
      
ECDC odporučilo úradom v zemepisných oblastiach susediacich s Madeirou, ako sú napríklad Kanárske ostrovy, aby zintenzívnili sledovanie výskytu komárov a rizika, že prenášajú horúčku dengue.
      
V uplynulých 50 rokoch narástol počet prípadov ochorení na horúčku dengue vo svete 30-krát, na vine je nárast veľkomiest v tropickom pásme a rozšírenie cestovania.
      
Vážne, potenciálne smrteľné formy horúčky dengue, ktorá môže vyústiť do vnútorného krvácania, sa vyskytujú približne u piatich percent pacientov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oficiálne uvádza, že sa horúčkou dengue každoročne nakazí 50 až 100 miliónov ľudí, pričom asi 20.000 ľudí zomrie. Väčšina prípadov sa vyskytuje v juhovýchodnej Ázii a západnom Tichomorí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu