Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nobelovu cenu za mier získala Európska únia: Klaus to považuje za vtip!

Držitelia Nobelovej ceny za mier - Martin Luther King, Jasir Arafat, Barack Obama a Nelson Mandela Zobraziť galériu (2)
Držitelia Nobelovej ceny za mier - Martin Luther King, Jasir Arafat, Barack Obama a Nelson Mandela (Zdroj: SITA)

OSLO - Európska únia získala tohtoročnú Nobelovu cenu za mier za svoju dlhodobú úlohu v zjednocovaní kontinentu a presadzovaní demokracie a mieru. Rozhodol dnes o tom Nobelov výbor nórskeho parlamentu v hlavnom meste Oslo. Reakcie na túto udalosť sú rozporuplné.

Ocenenie sa považuje za morálnu podporu 27-člennému bloku krajín v čase, keď sa usiluje vyriešiť dlhovú krízu, uviedla agentúra Reuters.

Nobelov výbor ocenil EÚ za podiel na obnove po druhej svetovej vojne a za jej rolu v šírení stability v bývalých komunistických krajinách po páde Berlínskeho múru v roku 1989. "Stabilizovanie, v ktorom Európska únia zohrala svoju úlohu, pomohlo zmeniť rozorvanú Európu z kontinentu vojny na kontinent mieru," povedal predseda Nobelovho výboru Thornbjörn Jagland. Výbor vo svojom stanovisku uviedol, že dlhodobé úsilie predstaviteľov EÚ o zabezpečenie mieru slúži ako inšpirácia pre ostatné regióny sveta.

"Sme hlboko dojatí a poctení správou, že Európskej únii bola udelená Nobelova cena za mier," uviedol Schulz v prvej reakcii na túto správu, prostredníctvom odkazu na sociálnej sieti Twitter. Schulz zároveň dodal, že zmierenie je hodnota, na ktorej je EÚ postavená, a táto skutočnosť môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatných. "Európska únia je jedinečný projekt, ktorý nahradil vojnu mierom a nenávisť solidaritou," dodal predseda europarlamentu.

Nórska štátna rozhlasová stanica NRK informovala o EÚ ako o laureátovi tohtoročnej Nobelovej ceny mieru už krátko pred oficiálnym zverejnením rozhodnutia Nobelovho výboru. Cena je dotovaná sumou 930. 00 eur a slávnostne ju udelia v Osle 10. decembra tohto roka.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes privítal správu o udelení Nobelovej ceny za mier na rok 2012 pre Európsku úniu. Nórsky Nobelov výbor tak rozhodol na základe dlhodobého úsilia EÚ o zmierenie v Európe v období po druhej svetovej vojne.

Reakcie na udelenie Nobelovej ceny za mier EÚ

Podľa českého prezidenta a známeho euroskeptika Václava Klausa ide o zlý vtip. "Prezident tomu neverí a považuje to za srandu," povedal portálu Novinky.cz. Klausov hovorca Radim Ochvat.

Šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg toto rozhodnutie zas naopak považuje za správne. Domnieva sa totiž, že EÚ prispela k tomu, že štáty na jej území problémy rieši len mierovou cestou. Spolok 27 štátov považuje za "najväčšie dielo mieru", ktoré vzniklo po skúsenosti s dvoma svetovými vojnami.

Negatívne reagoval britský europoslanec Nigel Farage. "Myslím, že je to absolútna hanba. Znevažuje to Nobelovu cenu," poznamenal krátko po vyhlásení ocenení.

"Európa pokračuje ďalej aj napriek kríze. Nie je to dlhá pokojná rieka, no ustaľuje sa. Myslím, že všetci lídri štátov a obyvatelia privítajú cenu ako povzbudenie. Som veľmi dojatý. Posledné tri desaťročia boli veľmi ťažké." - Jacques Delors, bývalý predseda Európskej komisie

"Európa si v 20. storočí prešla dvoma občianskymi vojnami a my sme nastolili mier vďaka EÚ. Tá je preto najväčším mierotvorcom v histórii". - Herman Van Rompuy, stály predseda Európskej rady


"Je to dôležité a správne rozhodnutie a znamená veľké povzbudenie pre ľudí v Európe. Je to jasné odmietnutie nacionalizmu a výlučného sledovania vlastných cieľov. Nobelov výbor si zaslúži úctu za svoje rozhodnutie." - bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder

"Som hrdý a šťastný. Európska integrácia je najúspešnejším mierovým projektom v histórii. Na troskách dvoch svetových vojen vyrástol mier a sloboda, nepriatelia na život a na smrť sa stali dobrými priateľmi a neoddeliteľnými partnermi." - nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle

K udalosti sa už stihli vyjadriť aj niektorí slovenskí politici. Bývalý minister obrany Martin Fedor napríklad uviedol, že "po Arafatovi či Obamovi nobelovka pre EÚ nemôže už byť predsa žiadne prekvapenie".

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu