Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ dá 500 miliónov eur: Na potravinový program pre najchudobnejších

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že Výbor pre spoločnú správu jednotného trhu schválil alokáciu fondov pre potravinový program na rok 2013 pre najchudobnejších občanov EÚ. Ide o pomoc vo výške 500 miliónov eur.

Podľa správy EK okolo 18 miliónov občanov z 19 členských krajín EÚ by malo mať prospech z potravinového programu určeného tým najchudobnejším vrstvám obyvateľstva.

Rok 2013 bude posledným rokom, kedy EÚ tento druh programu potravinovej pomoci v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, financuje. Očakáva sa, že eurokomisár pre sociálne záležitosti Lászlo Andor už koncom tohto mesiaca predstaví nový, širší a flexibilnejší program potravinovej pomoci na obdobie po roku 2013. Nový program by mal mať tesnejšie prepojenie na politiku sociálnej kohézie EÚ.

"Môžeme byť hrdí na to, čo sa nám vďaka tomuto programu podarilo zrealizovať počas uplynulých rokov. Ale prišla chvíľa, aby sme sa zamysleli nad novými a lepšími spôsobmi ako v budúcnosti odpovedať na potreby sociálne najznevýhodnenejších obyvateľov EU," povedal dnes eurokomisár pre poľnohospodárstvo Dacian Ciolos.

Komisár Ciolos dodal, že podľa odhadu EK bude v roku 2013 odkázaných na pomoc potravinového programu okolo 18 miliónov ľudí. A dodal, že komisia navrhla vyčlenenie sumy 2,5 miliardy eur v budúcom sedemročnom rozpočte únie (2014-2020) na program pomoci pre tých najchudobnejších. Podľa nových pravidiel však prefinancovanie sa už nebude konať v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky, ale v rámci politiky sociálnej kohézie.

Potravinový program určený pre sociálne znevýhodnené osoby začal v roku 1987 a v priebehu rokov sa stal užitočným nástrojom pre organizácie, ktoré sa zaoberali distribúciou potravín pre tých najchudobnejších.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu