Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rumunská tajná služba varovala pred teroristickou hrozbou krajine

George Maior
George Maior (Zdroj: YouTube)

BUKUREŠŤ - Rumunská tajná služba SRI varovala pred teroristickým ohrozením krajiny. Jej šéf George Maior v rozhovore pre televíznu stanicu Realitatea TV potvrdil, že balkánska krajina je možným cieľom viacerých dôležitých teroristických organizácií, čo podľa jeho slov súvisí s vojenskou účasťou Rumunska na vojne v Afganistane a plánovanou spoluúčasťou na protiraketovom štíte Severoatlantickej aliancie.

Ide o reakciu na obsah rozhovoru islamistu Umara Bakrího, ktorý nedávno označil Rumunsko, Bulharsko a bližšie nešpecifikované východoeurópske štáty za islamské oblasti a legitímny cieľ teroristického útoku. Tento radikálny kazateľ, ktorý je rodákom zo Sýrie, sa podľa Maiorových slov pokúsil pricestovať do Rumunska.

Ako konštatoval šéf SRI, Bakrího slová nevnímajú v Bukurešti ako čistú rétoriku, ale ako posolstvo, ktoré treba brať vážne. Rumunský minister vnútra Mircea Dusa v tejto súvislosti ubezpečil, že príslušné zložky zhromaždia a spracujú všetky dostupné informácie a prijmú potrebné opatrenia.

Bakri sa v rozhovore pre 24Časa nepriamo prihlásil k teroristickému útoku z bulharského Burgasu, pri ktorom v júli prišli o život piati izraelskí občania a vodič autobusu. Samovražedný atentátnik, ktorý útok spáchal, bol vraj jeho stúpencom.

Kazateľ, ktorý žil až do teroristických útokov v londýnskom metre pred siedmimi rokmi po 20 rokov na Britských ostrovoch a patril tam k najradikálnejším predstaviteľom islamistov, žije aktuálne podľa mediálnych zdrojov v Libanone.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu