Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pozor, čaje proti nespavosti môžu zhoršiť zdravotný stav

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Bylinkové čaje na dobrú noc môžu vyvolať zhoršenie celkového zdravotného stavu a poruchy spánku, ako aj negatívne ovplyvniť jeho kvalitu. Vyplýva to z výskumu, ktorý nedávno zverejnil odborný časopis britskej Kráľovskej farmaceutickej spoločnosti.

Najčastejšími príčinami nespavosti - stavu, keď človek dlho nemôže zaspať alebo sa naopak prebúdza priskoro - sú fyzické či psychické problémy. Okrem depresie to často býva aj astma alebo choroby srdca. Príčinu nespavosti sa nepodarí nájsť len v 20 percentách prípadov.

Počas výskumu britskí vedci zistili, že polovica ľudí, ktorí trpia nespavosťou, užíva bylinkové čaje bez konzultácie s lekárom. Približne 70 percent opýtaných uviedlo, že problémy so spánkom nespájajú s inými diagnostikovanými chorobami, pričom väčšina z nich užívala lekárom predpísané lieky, niektorí aj dlhodobo.

Voľnopredajné bylinkové čaje môžu pomôcť pri ojedinelých problémoch so zaspávaním, uviedol jeden z členov výskumného tímu Peter Johnson. V rozhovore pre televíziu Sky News však upozornil, že pri dlhodobom užívaní bez konzultácie s lekárom môžu bylinkové čaje spôsobiť aj vážne zdravotné problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu