Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Himalájach sa zrútilo lietadlo: 19 ľudí zahynulo kvôli vtákovi!

Havária malého lietadla si vyžiadala 19 obetí vrátane Britov a Číňanov Zobraziť galériu (8)
Havária malého lietadla si vyžiadala 19 obetí vrátane Britov a Číňanov (Zdroj: SITA)

KÁTHAMNDU - V nepálskej metropole Káthmandu sa dnes krátko po štarte zrútilo lietadlo s 19 ľuďmi na palube. Nehodu nikto neprežil. Podľa letiska v Káthmandu nešťastie spôsobila zrážka s vtákom.

Dvojmotorové lietadlo spoločnosti Sita Air viezlo turistov do oblasti Mount Everestu. Bolo medzi nimi sedem Britov a päť Číňanov. Ďalej sa na palube nachádzalo sedem Nepálcov, z ktorých traja tvorili posádku. Počasie bolo priaznivé a stroj smeroval k Lukle, ktorá je východiskovým bodom pre výstupy na Mount Everest. Ročne ňou prejdú tisíce turistov.

Dvojmotorový vrtuľový stroj Dornier krátko po štarte náhle zamieril k riečnemu brehu. "Hneď po štarte leteckí dispečeri zaznamenali nezvyčajný manéver lietadla. Keď sa jeden z nich spýtal na príčinu, pilot mu odpovedal, že sa lietadlo stretlo s vtákom. Zakrátko sa stroj zrútil," povedal zástupca letiska v Káthmandu.

Pozostatky všetkých obetí previezli do nemocnice na pitvu. Polícia sa domnieva, že sa piloti pokúšali pristáť núdzovo na brehu rieky Manohar, ale stroj začal horieť. Svedkovia na zemi počuli krik pasažierov a videli lietadlo vzplanúť tesne predtým, ako dopadlo na zem.

Jedna zo žien, ktorá bola na mieste medzi prvými, povedala, že ešte po páde bolo z lietadla počuť hlasy ľudí. "Nemohli sme ale na lietadlo začať liať vodu, pretože sme sa báli explózie motorov. Piloti sa snažili núdzovo pristáť a keby sa im to podarilo, mohli sme pasažierov zachrániť," povedala.

V Nepále sú letecké nehody časté, tá dnešná je šiesta za dva mesiace. Najčastejšou príčinou bývajú extrémne terénne podmienky a nepriaznivé počasie. Vzhľadom na nedostatočnú cestnú sieť a nedostupnosť mnohých dedín je v Nepále letecká doprava hojne využívaná. Je tam 49 letísk a spojenie zabezpečuje 16 aeroliniek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu