Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Merkelová: Islam je súčasťou Nemecka

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová tvrdí, že islam sa stal súčasťou Nemecka, a spoluobčanov vyzýva, aby moslimom prejavili toleranciu. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

Členom svojej konzervatívnej Kresťanskodemokratickej strany (CDU) v stredu povedala, že väčšina moslimov žijúcich v Nemecku sa dištancovala od násilia počas nedávnych protestov proti videu na internete zosmiešňujúcemu proroka Mohameda.

Nemci "by mali byť (islamu) otvorení a povedať 'áno, je časťou nás'," povedala kancelárka.  V Nemecku podľa odhadov žijú približne štyri milióny moslimov. Podobné vyjadrenie zaznelo v roku 2010 z úst bývalého nemeckého prezidenta Christiana Wulffa, ktorý povedal, že islam v súčasnosti "tiež patrí k Nemecku".

Merkelová tiež navrhla, aby kresťania znovu začali premýšľať a hovoriť o svojom vlastnom náboženstve "namiesto toho, aby sa obávali islamu".

Pobúrenie veriacich kvôli protiislamskej snímke vyprodukovanej v Spojených štátoch viedlo v uplynulých týždňoch v mnohých krajinách k protestom a útokom na diplomatické zastupiteľstvá, najmä americké.

Pochopenie pre ich hnev vyjadril aj nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle, ktorý zároveň upozornil, že rozhorčenie moslimov neospravedlňuje násilie. Reagoval tak na napadnutie nemeckého veľvyslanectva v sudánskom hlavnom meste Chartúm pred dvomi týždňami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu