Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Súdne ultimátum pre YouTube: Protiislamský film musí ísť do 10 dní preč!

Žalobu proti kontroverznému filmu podalo brazílske moslimské združenie na vlastníka YouTube
Žalobu proti kontroverznému filmu podalo brazílske moslimské združenie na vlastníka YouTube (Zdroj: YouTube)

SAO PAULO - Brazílsky súd zakázal v utorok protiislamský film, ktorý vyvolal násilné protesty v moslimskom svete, a dal spoločnosti YouTube desať dní na stiahnutie ukážky z filmu z jej webovej stránky.

Rozhodnutie štátneho súdu v Sao Paule, kde žije veľká komunita prisťahovalcov z Blízkeho východu, prišlo po tom, ako brazílska prezidentka Dilma Rousseffová v prejave na Valnom zhromaždení OSN kritizovala "islamofóbiu" v západných krajinách.

Žalobu proti kontroverznému filmu podalo brazílske moslimské združenie na vlastníka YouTube, spoločnosť Google, a to za zverejnenie filmu, ktorý je podľa združenia urážlivý a ktorý porušuje ústavné právo na slobodu prejavu. Sudca vo verdikte konštatoval, že prípad spája problematiky slobody prejavu a potreby ochraňovať jednotlivcov alebo skupiny ľudí pred činmi, ktoré môžu podnecovať náboženskú diskrimináciu.

Sudca dospel k záveru, že zakázanie niečoho nelegálneho neovplyvní slobodu myslenia a prejavu, vyplýva z rozsudku zverejneného novinami Estado de S. Paulo.

Nešlo o jediný brazílsky súd, ktorý v utorok rozhodol proti spoločnosti Google. Volebný súd predtým nariadil zatknutie šéfa brazílskej pobočky Google po tom, ako spoločnosť neodstránila z YouTube videá útočiace na miestneho kandidáta na starostu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu