Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Protestujúci moslimovia: Smrť Francúzsku i USA!

Prostestujúci dav v Palestíne
Prostestujúci dav v Palestíne (Zdroj: SITA)

TEHERÁN/KÁBUL/JAKARTA - Karikatúry proroka Mohameda vo francúzskom magazíne vyprovokovali dnes k protestu moslimov v Teheráne a v Kábule. V Indonézii sa ďalej prejavuje nevôla nad filmom Nevinnosť moslimov, ktorý minulý týždeň vyvolal demonštrácie v mnohých moslimských štátoch.

USA v Indonézii uzavrú v piatok nielen veľvyslanectvo v Jakarte, ale aj konzuláty v ďalších troch indonézskych mestách. Tunisko kvôli možnému násiliu zakázalo všetky demonštrácie chystané na piatok. Satirický časopis Charlie Hebdo zverejnil karikatúry, ktoré moslimovia považujú za hanobenie svojho proroka Mohameda. Dnes proti nim vyšlo do ulíc afganskej metropoly Kabulu asi 300 študentov. Volali smrť Francúzsku i USA.

Ďalšie protiamerické protesty sa konali v blízkej štvrti. Pred francúzskym veľvyslanectvom v iránskom Teheráne protestovalo asi 200 Iráncov, ale polícia ich k budove nepustila. Účastníci údajne nepovolenej akcie volali protiamerické, protiizraelské a protifrancúzske heslá. Asi 5000 Pakistancov prišlo proti filmu protestovať v Islamabade. Policajti demonštrantom zabránili dostať sa k budove veľvyslanectva USA s pomocou slzného plynu i obuškov. Pri potýčkach bolo vraj zranených 44 policajtov a šesť demonštrantov. Asi 4000 ľudí z rovnakých dôvodov demonštrovalo v Láhaure.

V pakistanskej televízii sa dnes objavili šoty, v ktorých prezident USA a šéfka americkej diplomacie pri tlačových konferenciách v USA odsudzujú kontroverzný snímok. Klipy, ktoré podľa AP zrejme majú pomôcť zastaviť hnev proti USA, majú titulky v urdčine. USA medzitým odporučili svojim občanom odložiť všetky cesty do Pakistanu, ktoré nie sú nevyhnutne potrebné, a varovali pred možným pokračovaním protestov v tejto krajine.

Proti filmu dnes protestovali aj študenti v indonézskom Makassare. Niekoľko tisíc moslimov demonštrovalo v severnej Nigérii a pálilo americké a izraelské vlajky. Líbya sa dnes ospravedlnila námestníkovi americkej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej za útok na americký konzulát, ktorým protesty v utorok pred týždňom začali. Incident, pri ktorom zahynuli štyria americkí diplomati vrátane veľvyslanca, bol podľa dnešného vyjadrenia hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho "očividne teroristický útok".

"Naša ambasáda bola tvrdo napadnutá a výsledkom bola smrť štyroch amerických činiteľov," povedal podľa agentúry Reuters. K možnosti plánovaného útoku sa ale bližšie nevyjadril. O útoku v Benghází ako teroristickom čine sa v stredu zmienil šéf amerického Národného protiteroristického centra (NCTC) Matthew Olsen. Úrady vraj zisťujú, či mali osoby spojené s útokom väzby na severoafrickú al-Kajdu.

Parížska prefektúra dnes zakázala manifestáciu, ktorá sa mala konať v sobotu pred parížskou Veľkou mešitou. Všetky protesty plánované na piatok kvôli správam o možnom násilí zakázalo aj tuniské ministerstvo vnútra. Prvý protest proti filmu podľa agentúry AP v piatok čaká Nemecko. Moslimské skupiny dostali povolenie usporiadať protestný pochod vo Freiburgu. V sobotu sa očakávajú demonštrácie proti snímke v Karlsruhe na juhozápade krajiny.

Šéf OSN Pan Ki-mun označil film Nevinnosť moslimov za škandalózny. Je za slobodu prejavu, ktorú "ak je využívaná k ponižovaniu iných osôb, ich hodnôt a vyznania, nemožno chrániť bežným spôsobom". Publikáciu karikatúr odsúdilo aj egyptské Moslimské bratstvo.  K situácii sa v rakúskych médiách vyslovil dánsky karikaturista Kurt Westergaard, ktorý v minulosti za svoj obrázok proroka Mohameda s bombou na hlave skoro zaplatil životom. Západ sa podľa neho nemôže nechať umlčať zo strachu, aby sa nedotkol citov vyznávačov islamu.

Začínajú sa množiť žaloby na tvorcu kontroverzného filmu Nevinnosť moslimov. Dvaja tureckí advokáti napríklad podali žalobu na súde v Ankare. Žiadajú, aby v prípade, že niekto z tvorcov príde do Turecka, bol súdený podľa tureckého práva za podnecovanie k náboženskej nenávisti. Ku krajinám, ktoré bránia šíreniu klipov z filmu internetom, pribudol Singapur. Na jeho žiadosť server YouTube zablokoval prístup ku klipu pre miestnych užívateľov. Podobne je tomu v Malajzii, Indonézii, Indii aj Saudskej Arábii. Pakistan, Afganistan a Sudán stránku zablokovali sami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu