Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Útok na Irán? USA a Británia poslali do Perzského zálivu vojenské ľodstvo!

Vojenské cvičenie v Perzskom zálive Zobraziť galériu (2)
Vojenské cvičenie v Perzskom zálive (Zdroj: content.usatoday.com)

TEL AVIV - Konflikt medzi Izraelom a USA na jednej strane a Iránom na strane druhej sa vyostruje. V Perzskom zálive už americká aj britská armáda hromadí svoje sily, pretože sa domnieva, že Teherán už čoskoro podnikne preventívny úder. Okamih vojny sa podľa mnohých zainteresovaných neúprosne blíži.

V Hormuzskom prielive taká koncentrácia lietadlových lodí, ponoriek a iných vojenských zariadení ešte nebola. V týchto dňoch tam totiž prebiehajú vojenské manévre, ktorých cieľom je nácvik odstránenia námorných mín pre prípad, že by ich Irán použil na to, aby zablokoval hlavnú trasu vývozu ropy z tejto oblasti.

Cvičenie sa podľa medializovaných informácií koná aj preto, aby sa Spojené štáty pripravili na prípadný protiútok Teheránu, ktorý podľa nich vyvíja jadrové zbrane. Blokáda vývozu ropy by mala katastrofický účinok na ekonomiky USA, Británie a prakticky celej Európy.

Prípravy na odvetnú akciu Iránu sa zúčastňuje viac ako 25 krajín. Táto vojnová "hra" je najväčšia, aká doteraz v regióne prebehla. Cvičenia okrem iného zahŕňajú simuláciu ničenia iránskych bojových lietadiel a lodí.

Útok na Irán? USA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: content.usatoday.com)

Hroziaci konflikt by mohol rozpútať vojnu na celom Blízkom východe. Iránske vojenské zariadenie síce nie sú na takej technologickej úrovni ako tie americké, v prípade potreby by však podľa správy vypracovanej bývalými vládnymi predstaviteľmi USA bol schopný protiúderu. A to najmä s využitím miniponoriek, rýchlych útočných člnov a mín. Irán budúci mesiac usporiada vlastné vojenské manévre, aby ukázal, že je pripravený brániť svoje jadrové inštalácie proti hrozbe leteckého bombardovania.

Hlavné námorné cvičenie sa koná len necelé dva mesiace pred americkým prezidentskými voľbami. Objavujú sa preto špekulácie, že Barack Obama chce stihnúť útok ešte pred nimi, pretože nie je isté, že blížiace sa voľby vyhrá.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu