Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Islam v kaluži krvi: Zrážky polície a demonštrantov si vyžiadali tri obete

Viac než 5.000 ľudí v piatok útočilo aj na nemecké a neďaleké britské veľvyslanectvo v sudánskom hlavnom meste Chartúm
Viac než 5.000 ľudí v piatok útočilo aj na nemecké a neďaleké britské veľvyslanectvo v sudánskom hlavnom meste Chartúm (Zdroj: SITA)

CHARTÚM - Zrážky polície a tisícov Sudánčanov, ktorí sa v piatok na protest proti americkému filmu dehonestujúcemu proroka Mohameda vlámali na americké veľvyslanectvo a vztýčili tam islamskú vlajku, si vyžiadali už tri obete. Informovali o tom štátne médiá.

 Napriek viac než hodinovému úsiliu polície udržať demonštrantov za múrmi dobre opevneného amerického veľvyslanectva sa jednotky stiahli po tom, čo policajné auto zrazilo jedného z protestujúcich. Ten vzápätí ostal ležať v kaluži krvi.

Hovorca amerického veľvyslanectva povedal, že nikto z personálu ambasády neutrpel žiadne zranenia a protestujúci sa už na pôde veľvyslanectva nenachádzajú. Sudánsky štátny rozhlas informoval, že zrážky si vyžiadali tri obete, avšak tlačová agentúra SUNA s odvolaním sa na vyhlásenia polície vyhlásila, že obete sú dve, pričom bolo zranených asi 50 policajtov.

Bezprostredne po týchto útokoch sa americká vláda rozhodla, že do Sudánu vyšle čatu námornej pechoty v snahe posilniť bezpečnosť svojich ľudí na veľvyslanectve v Chartúme. Pentagón už podnikol podobné kroky v prípade Líbye a Jemenu, ktorými sa rovnako prehnala vlna násilných demonštrácií proti spomínanému filmu.

Viac než 5.000 ľudí v piatok útočilo aj na nemecké a neďaleké britské veľvyslanectvo v sudánskom hlavnom meste Chartúm.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu