Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hádka v českej vláde: Ostré slová kvôli vystúpeniu Pussy Riot!

Pussy Riot
Pussy Riot (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg vyjadril zdesenie nad pondelkovými výrokmi predsedu vlády Petra Nečasa.

Šéf českej diplomacie pre utorkové vydanie denníka Lidové noviny vyslovil nesúhlas s Nečasovými vyjadreniami na adresu uväznenej ruskej skupiny Pussy Riot či tibetského duchovného vodcu dalajlámu. Český premiér v pondelkovom prejave na medzinárodnom strojárenskom veľtrhu v Brne varoval pred podporou škodlivých trendov, ktoré môžu poškodiť české obchodné záujmy. Podľa Schwarzenberga prejav medzi riadkami hovorí o tom, že "v prípade exportu treba otázku ľudských práv hodiť cez palubu".

"Musíme zabrániť niektorým módnym politickým prejavom, ktoré objektívne povedané majú dopad na náš export. Umelé a falošné ´adorovaníe´ takej záležitosti, ako je ruská skupina Pussy Riot, ktorá je vrcholom nevkusu a v žiadnom prípade nie niečo, čo symbolizuje slobodu a demokraciu. Napriek tomu sa ale časť politikov nechá uniesť touto módnou vlnou, a to má potom dopad na toto exportné teritórium," povedal Nečas.

Ten podporu dalajlámu vníma ako vzývanie režimu, ktorý by pravdepodobne nemal demokratický charakter a mal by "polofeudálny, teokratický charakter so silnými autoritatívnymi prvkami". Ako reagoval Schwarzenberg, "toto vyjadrenie je poklona pred režimom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu