Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Spor okolo zvyšovania daní môže spôsobiť pád Nečasovej vlády

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA - Spory okolo zvyšovania daní ohrozujú vládu českého premiéra Petra Nečasa. Kľúčovú daňovú reformu totiž odmietlo podporiť šesť poslancov vládnucej ODS, oznámil dnes spravodajský server iDNES.cz.

Premiér naznačil, že by prípadné odmietnutie zákona v Poslaneckej snemovni mohlo viesť k pádu jeho kabinetu. Keď navrhovaný balíček neprejde, predloží ho Nečas znovu a spojí s ním hlasovanie o dôvere vláde.

Proti zvýšeniu DPH sa postavili poslanci ODS Petr Tluchoř, Tomáš Úlehla, Ivan Fuksa, Radim Fiala, Jan Florián a Marek Šnajdr. Koalícia pritom potrebuje na schválenie návrhov v snemovni každý hlas, aby prehlasovala predchádzajúce veto Senátu.

Poslanci mali o zvyšovaní daní hlasovať už dnes. Na dnešnom zasadnutí sa im však nepodarilo schváliť ani program schôdze a znovu sa zídu v stredu ráno. Nečas tak podľa servera Novinky.cz získal čas na to, aby rebelujúcich poslancov ODS presvedčil.

Predseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura zdôraznil, že stále prebiehajú rokovania, ktoré by mali zabezpečiť schválenie všetkých zákonov.

Podľa ministra financií Miroslava Kalouseka (TOP 09) má vládny balíček kľúčový význam pre zníženie rozpočtového schodku pod 100 miliárd korún. DPH by sa podľa vládneho návrhu mala od budúceho roku malo zvýšiť z 15 na 21 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu