Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Česku odhalili medzinárodný gang falšovateľov osobných dokumentov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Devätnásť členov gangu, ktorý sa špecializoval na výrobu falošných dokumentov a po desaťročie ovládal príslušný trh nielen v ČR, ale aj ďalších európskych štátoch, zadržali detektívi z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) Polície ČR.

Informoval o tom internetový portál iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu ÚOOZ Pavla Hantáka. Podľa jeho slov sa na prípade pracovalo takmer 18 mesiacov v rámci boja proti nelegálnej migrácii. Českej strane pomáhali pri objasňovaní kauzy aj partneri zo zahraničia. Domové prehliadky sa uskutočnili aj v Poľsku, Maďarsku a Rumunsku, ale centrom a miestom pôsobenia falšovateľov bola predovšetkým Praha.

Kriminálnici sa špecializovali na pozmeňovanie jestvujúcich dokumentov, ale aj na výrobu úplne nových. Platilo to tak o českých občianskych preukazoch, vodičských preukazoch i cestovných pasov, vyplynulo z Hanákových slov. Zločinecká skupina však dokázala vyrábať aj dokumenty zo SR, či Belgicka, Bulharska, Dánska, Fínska, Holandska alebo bývalých štátov Sovietskeho zväzu, všetko v kvalite falzifikátorstva, ktorú policajti pri bežnej kontrole nedokázali odhaliť.

Cena kompletnej sady dokumentov sa pohybovala v rozmedzí od 1500 do 1800 eur, uviedol hovorca. Objednávateľmi boli tak utečenci, ako aj osoby, ktoré mali záujem skryť vlastnú minulosť. Súčasťou siete objednávateľov neboli iba subjekty z  ČR, ale aj Bulharska, Nemecka, Rakúska, Rumunska a postjuhoslovanských štátov.

"Tovar" dodávali výrobcovia prostredníctvom zásielkovej služby alebo kuriéra. Falšovateľské dielne objavili vyšetrovatelia celkove štyri, tri z nich pôsobili v Prahe, jedna v Maďarsku. Z 19 zadržaných čelí 16 už konkrétnemu obvineniu. Väčšina z nich žije trvale na území ČR, sú však medzi nimi Albánci, Bulhari, Ukrajinci, jeden Egypťan i jedna česká občianka. V prípade potvrdenia viny súdom im hrozia desaťročné tresty väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu