Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

EÚ chce vďaka digitálnej mape morského dna zarábať milióny eur ročne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) predstavila dnes návrh na vypracovanie digitálnej mapy morského dna európskych vôd, a to zhromaždením všetkých existujúcich údajov do jednej súvislej databázy, ku ktorej by mali prístup všetci. Digitálna mapa by mala vzniknúť do roku 2020.

EK svoj návrh zdôvodňuje skutočnosťou, že oceány a moria obklopujúce Európu ponúkajú nové príležitosti na dosiahnutie cieľov stratégie Európa 2020 v oblasti rastu a zamestnanosti a preto sa Európania musia dozvedieť viac o tom, čo sa deje pod hladinou. Komisia prijala dnes zelenú knihu s názvom Poznatky o mori, ktorou začína konzultácie o spôsobe, akým by to bolo možné dosiahnuť. Napríklad ako možno vyvinúť nové, lacnejšie techniky pozorovania alebo ako môže byť osožný súkromný sektor v tomto smere. Táto konzultácia bude otvorená do 15. decembra 2012.

Nová súvislá digitálna mapa morského dna európskych vôd by mala mať čo najväčšie možné rozlíšenie a obsahovať topografiu, geológiu, biotopy a ekosystémy. Mala by sa doplniť o prístup k aktuálnym výsledkom pozorovaní a informáciám o fyzikálnom, chemickom a biologickom stave vodného stĺpca, o súvisiace údaje o vplyve na ľudskú činnosť, ako aj o oceánografické prognózy. Mapa a doplňujúce údaje by mali byť ľahko dostupné a interoperabilné a ich používanie by nemalo byť ničím obmedzené.

"Hospodárstvo Európy môže mať úžitok zo štruktúrovanejšieho prístupu k poznatkom o mori, vďaka ktorému možno zvýšiť konkurencieschopnosť našich ľudí pracujúcich na mori a pobreží o 300 miliónov eur ročne," uviedla eurokomisárka pre námorné záležitosti a rybné hospodárstvo Maria Damanakiová.

Podľa komisárky by nové príležitosti vyplývajúce z lepšieho poznania morského dna pre občanov EÚ znamenali prínos ďalších 200 miliónov eur ročne. V prípade, že by sa Európanom podarilo znížiť neistotu vyplývajúcu z budúceho rastu hladiny morí o 25 percent ročne, tie štáty, ktoré chránia pobrežia Európy by ročne ušetrili ďalších 100 miliónov eur.

Komisia chce spolupracovať s členskými štátmi na spojení dostupných zdrojov a mechanizmov, ktoré by uvedené poznatky sprístupnili v prospech priemyslu, verejných orgánov, výskumníkov a spoločnosti.

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu