Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Grécky tanker uniesli pri pobreží Toga piráti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LOMÉ - Piráti dnes pri pobreží západoafrického štátu Togo uniesli grécky tanker s 24-člennou posádkou. Oznámil to Medzinárodný námorný úrad (IMB).

Togská armáda tanker vypátrala asi 30 kilometrov od pobrežia po tom, ako ju dnes ráno okolo 04.00 h SELČ informovali o útoku. Jej hliadkový čln sa dostal do prestrelky s pirátmi, tým sa však podarilo uniknúť smerom k pobrežiu Beninu.

Prevádzkovateľ lode, spoločnosť Golden Energy Management, udalosť potvrdila. Podľa nej bola cieľom útoku krádež nákladu - plynového oleja, nie posádka.

"Nie je to pirátstvo, ale krádež," povedal predstaviteľ firmy pre agentúru Reuters. Na palube tankera sa nachádzalo 56.000 ton plynového oleja.

Krajiny Guinejského zálivu majú bohaté zdroje ropy, kovov a kakaa. Bezpečnostná rada OSN sa obáva, že pirátstvo v tejto oblasti môže mať rastúcu tendenciu. Od januára v tejto oblasti došlo už k 36 útokom, vrátane niekoľkých únosov. Piráti sa zvyčajne zameriavajú náklad, ktorý predávajú na čiernom trhu.

Nigéria a susedný Benin začali v minulom roku v zálive vykonávať spoločné hliadky. USA poslali do oblasti vojenských poradcov, ktorí majú pomáhať s výcvikom námorníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu