Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Osud chlapčeka (9) pobúril Česko: Zdedil tisícové dlhy a hrozí mu exekúcia

Marek Suchý (9) si zrejme neuvedomuje do akých problémov ho jeho nebohý otec dostal.
Marek Suchý (9) si zrejme neuvedomuje do akých problémov ho jeho nebohý otec dostal. (Zdroj: novinky.cz)

PRAHA – Smutný príbeh chlapčeka (9), ktorý po tragickej smrti otca zdedil obrovské dlhy, pobúril celé Česko. Školák Marek Suchý sa sotva naučil základné počty a už čelí tvrdej realite exekučných procesov. Jeho matka, ktorá peňazí nazvyš nemá, je z bezvýchodiskovej situácie zúfalá. Informovali o tom české médiá.

Marekovi v októbri minulého roku zomrel otec, s ktorým už niekoľko rokov predtým nežil. Synovi však napriek tomu zanechal dva byty v hodnote takmer 300 tisíc korún. Radosť z veľkého dedičstva však náhle vystriedal smútok, keď Marekova matka zistila, že okrem zdedeného majetku boli na jeho chlapčeka uvalené aj dlhy.

Následne počas dedičského konania, ktoré trvalo dva roky, na jednom z bytov vznikla ďalšia podlžnosť a taktiež sa objavili iné nedoplatky. „V súčte to znamená, že môj syn je povinný zaplatiť pohľadávky vo výške polovice hodnoty dedičstva a k tom ďalšie náklady,“ uvedomuje si kritickú situáciu Marekova matka. Problém by mohol vyriešiť predaj bytov, no to sa jej zatiaľ nedarí. „Synove dlhy“ preto mesiac čo mesiac rastú.

Keďže žena-samoživiteľka je na materskej dovolenke, nedokáže dlhy splácať. „Pokiaľ nebudem platiť nájom tri mesiace, družstvo môjho syna z dedičstva vylúči a byt mu vezmú,“ zúfa matka. Bytové družstvo je neúprosné a na úhradu poplatkov už viac čakať nemieni. Žene dokonca pohrozili, že ak nezaplatí jeden nájom alebo splátku, budú od nej žiadať vyplatenie celého dlhu, teda 50 tisíc korún naraz.

„Už mi prišiel list od exekútora, kde mi bolo oznámené, že exekúcia prechádza na môjho neplnoletého syna. Právnici mi povedali, že táto situácia je bezvýchodisková,“ dodala Suchá. Postoj bytových družstiev je na druhej strane pochopiteľný, keďže dlžníkov neustále pribúda. Suchej by však stačilo získať nejaký čas naviac, ktorý potrebuje na predaj bytov. Zrieknuť sa dedičstva už tiež nemôže, pretože prebehol mesiac od oznámenia súdu o zahájení dedičského konania.

Osud ženy a jej "zadlženého" syna však nie je Čechom ľahostajný. Začali jej pomáhať právnici, ktorých jej zohnala senátorka Veronika Vrecionová. Ozývajú sa jej však aj ďalší. Rád by som pani Suchej bezplatne poradil. Som právnik,“ ponúka sa Alexander Kult. Je teda možné, že príbeh kuriózneho dedičstva tak nakoniec skončí šťastne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu