Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vo Francúzsku zbúrali ďalšiu rómsku osadu, tentokrát v Paríži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzska polícia v pondelok zbúrala ďalšiu ilegálnu rómsku osadu. Tentoraz sa tak stalo na predmestí Paríža a bez strechy nad hlavou sa ocitlo 70 ľudí vrátane 19 detí. Pokyn na odstránenie osady vybudovanej bez povolenia úradov dal starosta parížskej mestskej časti Évry Francis Chouat, ktorý tak urobil v záujme bezpečnosti a ochrany verejného zdravia.

Osada sa totiž nachádzala blízko stanice prímestského vlaku, pričom minister vnútra Manuel Valls podmienky panujúce v osade označil za "nezvládnuteľné".

Francúzska politika búrania rómskych táborov a následnej repatriácie ich obyvateľov sa stretla nielen s kritikou verejnosti, ale aj niektorých členov vlády. Predpokladá sa, že na okrajoch najväčších francúzskych miest žije v provizórnych táboroch 15 000 Rómov, približne 4000 z nich v okolí Paríža. Francúzsko je jednou z krajín EÚ, v ktorých platí výnimka voľného pohybu pracovných síl z Rumunska a Bulharska. Táto výnimka platí do konca roka 2013. Ministerstvo výstavby v tejto súvislosti oznámilo zrušenie poplatkov vo výške 300 eur na osobu pre firmy, ktoré zamestnávajú bulharských a rumunských občanov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu