Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vojnový príbeh: Utečenec z Československa sa stal boháčom v Anglicku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: kellerpublishing.com)

PRAHA - Vojnový veterán Charles Guido Strasser opustil Československo v roku 1938 ako jedenásťročný. Židovský chlapec sa zachránil pred nacistami, keď odišiel jedným z detských transportov. Dostal sa do Anglicka, kde vyštudoval a v sedemnástich sa dobrovoľne prihlásil do československej bojovej brigády. Cez francúzsky prístav Dunkerque potom spolu s ďalšími vojakmi zamieril naprieč Európou do vlasti.

Strasser (85) sa narodil na území dnešného Izraela. Od mala ale žil v severočeských Tepliciach, kam sa jeho rodičia prisťahovali. Keď mal jedenásť rokov, rodičia včas rozpoznali nacistickú hrozbu a posadili ho na vlak, ktorý z vtedajšej Wilsonovej stanice v Prahe vyrážal do Veľkej Británie. Podobné detské transporty začal neskôr organizovať sir Nicholas Winton, Strasser ho síce pozná, jedným z jeho vlakov ale nešiel.

"Mal som iba jedenásť, takže to pre mňa bolo dobrodružstvo. Keď máte toľko, neuvedomujete si, čo sa okolo vás deje," povedal ČTK Strasser. Do Anglicka sa neskôr podarilo utiecť aj jeho rodičom. Zvyšok rodiny ale zahynul v nacistických koncentračných táboroch.

V čase vojny navštevoval v Británii školu. V sedemnástich rokoch sa prihlásil do československej jednotky v Anglicku. Absolvoval boj o francúzsky prístav Dunkerque. U jednotky slúžil ako spojka jazdiaca na motorke. Tesne po skončení vojny spolu s ďalšími motocyklistami sprevádzal konvoj vojenských vozidiel na československé územie. Vojaci sa zastavili pred demarkačnou líniou, ktorá oddeľovala sovietsku a americkú sféru vplyvu. "Zohnal som si priepustku a vydal sa za líniu. Pátral som po ďalších členoch rodiny, ale nikoho som nenašiel," popísal takmer 70 rokov staré udalosti.

Odmenou za vojnové útrapy mu bola účasť na slávnostnej víťaznej prehliadke. V Prahe išiel na motorke pred zrakmi tisícov ľudí i prezidenta Edvarda Beneša.

Čakanie na demobilizáciu si podnikavý mladík krátil vypomáhaním českej misii pri medzinárodnom súdnom dvore v nemeckom Norimbergu. Keďže hovoril niekoľkými jazykmi, pomáhal spracovávať podklady, na základe ktorých nacistických zločincov posielali späť do Prahy, aby boli súdení.

Od roku 1946 žil Strasser opäť v Anglicku. Vybudoval úspešnú firmu, ktorá neskôr vstúpila na burzu cenných papierov. Vtedy sa naučil lietať, aby mohol navštevovať svojich zákazníkov. "Vtedy neboli diaľnice ani medzimestské vlakové linky," vysvetlil. Pilotovanie ho od tej doby baví a dnes lieta hlavne pre zábavu.

Firmu predal v roku 1977 a odsťahoval sa na ostrov Jersey. Ani v pokročilom veku neskladá ruky do lona. Pracuje napríklad pre charitu. "Musíš udržiavať svoju myseľ stále aktívnu. To je spôsob, ako žijem. Rád lietam, cestujem, to je môj život," povedal na záver Strasser, ktorý si minulý týždeň prevzal medailu z rúk českého ministra obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu