Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nepochopené umenie? Colníci virtuózke zhabali husle za milión eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nemeckí colníci zhabali japonskej husľovej virtuózke Juzuko Horigome jej koncertný nástroj z dielne talianskeho majstra Guarnieriho z 18. storočia v hodnote milióna eur a požadujú uhradiť 380.000 eur za jeho vrátenie.

O udalosti, ku ktorej došlo minulý týždeň pri návrate koncertnej umelkyne z vystúpenia v rodnej krajine do Belgicka, kde trvalo žije, informovali japonské médiá.

Podľa nich huslistka po pristátí na letisku vo Frankfurte nad Mohanom smerovala von tak ako obvykle zelenou zónou, kde si však colníci vyžiadali dokumenty o tom, že jej nástroj skutočne patrí.

Japonka ho pri sebe nemala, takže colníci nástroj zhabali a zaviazali umelkyňu na úhradu cla vo výške 190.000 eur a takmer rovnako vysokej pokuty. Nič na tom nezmenila ani argumentácia huslistky, ktorá sa usilovala vysvetliť, že nástroj jej patrí od roku 1986.

Samotná umelkyňa pre japonské médiá uviedla, že cez Frankfurt nad Mohanom cestuje pravidelne a čosi podobné tam ešte nezažila. Aj keď medzičasom požadované dokumenty predložila a so žiadosťou o pomoc sa už obrátila i na belgické a japonské úrady, na vrátenie mimoriadne vzácneho nástroja stále márne čaká.

Podľa nemeckých zdrojov jej koncertný nástroj budú môcť vrátiť v prípade, že zohľadnia jeho nevyhnutnosť pre vykonávanie umeleckej činnosti huslistky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu