Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dychberúce odhodlanie: Bez končatín preplával Beringovu úžinu, zdolal hmlu aj vlny!

Croizon sa do ľadovej vody ponoril pri ostrove Malý Diomedes a doplával k ruskej námornej hranici u západnejšie položeného ostrova Veľký Diomedes
Croizon sa do ľadovej vody ponoril pri ostrove Malý Diomedes a doplával k ruskej námornej hranici u západnejšie položeného ostrova Veľký Diomedes (Zdroj: ČTK)

ANCHORAGE - Francúz Philippe Croizon, ktorý po amputácii nemá horné ani dolné končatiny, dokončil poslednú časť svojho projektu preplávania prielivov medzi jednotlivými kontinentmi, keď v piatok prekonal časť Beringovej úžiny oddeľujúcu Ameriku od Ázie. S odvolaním sa na organizátorov expedície to dnes napísala agentúra Reuters.

Croizon prišiel o ruky i nohy pred 18 rokmi. Keď sa snažil zložiť zo strechy televíznu anténu, zasiahol ho elektrický prúd a telom mu prešlo 20.000 voltov. Francúz, ktorý pláva s pomocou plutiev pripevnených na protézach, tak už prekonal kanál La Manche alebo prielivy z Oceánie do Ázie a z Ázie do Afriky.

Croizon sa do ľadovej vody ponoril pri ostrove Malý Diomedes a doplával k ruskej námornej hranici u západnejšie položeného ostrova Veľký Diomedes. Predpokladaná priama vzdialenosť bola podľa Croizonovho webu asi štyri kilometre. Podľa organizátorov chcel Francúz zaplávať celú trasu až na pobrežie druhého ostrova, nedostal ale povolenie vstúpiť na ruské územie. Trasu k ruskej hranici Francúz zaplával za hodinu a 15 minút. Aj keď akcia bola kratšia než sa pôvodne plánovalo, podľa koordinátora Marca Gaviard bola neuveriteľne namáhavá.

"Philippe povedal, že to bola tá najťažšia vec, ktorú kedy urobil, dokonca ťažšia ako preplávať kanál La Manche," vyhlásil Gaviard. Voda vraj mala asi štyri stupne Celzia. Croizon si vzal dve neoprénové kombinézy, keď ale plavbu dokončil, bol "absolútne vyčerpaný".

Cestu navyše sťažovali viac ako dvojmetrové vlny a hustá hmla. Členovia expedície prostredníctvom satelitnej navigácie zisťovali, či sa už dostal k námornej hranici medzi Aljaškou a Ruskom. Akonáhle sa tak stalo, Croizon nastúpil na jeden zo sprievodných člnov a vrátil sa na Malý Diomedes.

Croizon, ktorý chce upozorniť verejnosť na schopnosti ľudí s postihnutím, je podľa Reuters druhým človekom, ktorý preplával Beringovu úžinu z Aljašky k ruskému územiu. Prvým bola v roku 1987 vytrvalostná plavkyňa Lynne Coxová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu