Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pozorovateľská misia OSN v Sýrii končí, zriadia tam však civilný úrad

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN nechá v nedeľu 19. augusta vypršať mandát vojenskej pozorovateľskej misie OSN v Sýrii, ale znovu tam otvorí civilný úrad, ktorý bude podporovať snahy OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) o ukončenie 18-mesačného konfliktu.

Francúzsky veľvyslanec pri OSN a súčasný predseda bezpečnostnej rady Gérard Araud dnes uviedol, že členovia odsúhlasili návrh generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, aby bol v Sýrii zriadený styčný civilný úrad.

Podľa slov Arauda sa bezpečnostná rada zhodla, že podmienky na prípadné predĺženie misie neozbrojených pozorovateľov, ktorá má vypršať v nedeľu, neboli splnené. Vysvetlil, že sýrska vláda neprestala používať ťažké zbrane a nedošlo k výraznému zmierneniu násilia. Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanca pri OSN Vitalija Čurkina vyjadrilo ľútosť, že pozorovateľská misia v Sýrii sa končí. Moskva opakovanie žiadala o zotrvanie misie v krajine. "Tí členovia rady, ktorí trvajú na stiahnutí misie, neprejavujú skutočnú oddanosť úlohe skoncovať s vojnovým stavom a nepracujú na politickom riešení pre Sýriu," uviedol Čurkin.

Rusko pozvalo veľvyslancov hlavných veľmocí pri OSN, aby sa v piatok stretli v New Yorku, a vyzvalo všetky strany v Sýrii na ukončenie násilia. Veľmoci sa už v júni zišli vo švajčiarskej Ženeve a dohodli sa na princípoch prechodu moci v Sýrii. "V priebehu posledných 18 mesiacov bolo v Sýrii zabitých viac ako 18.000 ľudí," povedal v stredu Pan Ki-mun novinárom vo Východnom Timore. "Sýrsky ľud trpel priveľa a pridlho," dodal.

Bezpečnostná rada najprv schválila vyslanie 300-člennej pozorovateľskej misie do Sýrie na 90 dní. Jej úlohou bolo sledovať uplatňovanie šesťbodového mierového plánu, ktorý vyrokoval vyslanec OSN a LAŠ Kofi Annan. Plán sa mal začať prímerím a stiahnutím vládnych ťažkých zbraní a mal vyvrcholiť politickými rokovaniami pod vedením Sýrčanov. Asadova vláda a opozičné sily s plánom súhlasili, ale nikdy ho nezačali uplatňovať v praxi.

Keďže krviprelievanie a nebezpečná situácia sa v Sýrii zhoršovala, pozorovatelia sa od 15. júna museli zväčša zdržiavať v hoteloch a ich počet znížila OSN približne o dve tretiny. Organizácia v stredu informovala, že v krajine zostáva 110 pozorovateľov, a to najmä v hlavnom meste Damask. V stredu pred ich hotelom vybuchla bomba a zranila troch ľudí, ale pozorovatelia neutrpeli zranenia.

Konflikt sa už dlhšie stupňoval a svetové veľmoci v BR OSN sa nedokázali zjednotiť, aby chaos v Sýrii zastavili. Frustrovaný Kofi Annan preto minulý mesiac oznámil, že od 31. augusta odstupuje. Rusko a Čína vetovali tri Západnom podporované rezolúcie bezpečnostnej rady, ktoré by vystupňovali nátlak najmä proti sýrskej vláde. Rezolúcie totiž obsahovali hrozbu sankcií, ak sa boje nezastavia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu