Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Svadba a sex v šiestich rokoch: Utrpenie miliónov detských neviest!

Tahani (v ružovom) z Jemenu si vzala svojho manžela Majeda, keď mala 6 rokov, on 25. Na zábere je aj jej bývalá spolužiačka s mužom.
Tahani (v ružovom) z Jemenu si vzala svojho manžela Majeda, keď mala 6 rokov, on 25. Na zábere je aj jej bývalá spolužiačka s mužom. (Zdroj: SITA/AP)

TEHERÁN/PRAHA - Fotografka Stephanie Sinclairová už desať rokov po celom svete dokumentuje fenomén detských sobášov a hovorí, že aj napriek tvrdeniam o čakaní so sexom, kým maloletá nevesta dosiahne dospelosť, je prax často iná.

Jeden zo záberov zachytáva mladú Jemenčanku, ktorá ani počas svadobného dňa nevedela, že sa vydáva. To pochopila až cez svadobnú noc. Mala vtedy šesť rokov, on 25.

Rozžiarená tvár Jemenčanky na ďalšej fotografii je vzácnym dokladom toho, že aj v konzervatívnej krajine môžu niekedy udalosti nabrať nečakaný smer. Dievčatko menom Nudžúd Ali žiari šťastím, ako 10-ročnej sa jej totiž podarilo nevídané: nechať sa rozviesť.

Fotografka prax detských sobášov zdokumentovala aj v kresťanskej komunite v Etiópii. Obrázok štrnásťročnej Lejualem na prvý pohľad pripomína skôr únos ako svadbu. Nevesta so zaviazanými očami na mule odchádza púšťou kamsi do neznáma. Dôvod prečo na cestu nevidí, je prostý: keby chcela utiecť, nenájde cestu späť.

Ďalšie z krajín sú India a Nepál. Päťročná Rádžní sa vydávala pod rúškom noci. Doslova. Svadba sa odohrávala o štvrtej hodine ráno a spolu s ňou sa vydávali aj jej dve staršie sestry. Skupinové svadby chudobným rodinám šetria vysoké výdavky, ktoré si hinduistický sobáš žiada.

Svojím projektom chce fotografka na fenomén detských sobášov upozorniť nielen na Západe, ale zároveň ukázať, že v oblastiach, kde ženy nútene strávia život starostlivosťou o domácnosť, trpia najviac tamojšie komunity. "Je to krutá tradícia, ktorá sa pomaly mení. Chceme ju vidieť miznúť rýchlejšie," uzavrela Sinclairová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu