Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

NAJ z tohtoročného Balatonu: Prehľad najkrajších pláží a najlepších reštaurácií

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA/SIÓFOK - Sezóna je u našich južných susedov vďaka priaznivému počasiu v plnom prúde. Maďarské úrady vydali aktuálne kvôli horúčavám výstrahu druhého stupňa. Najvyššia denná teplota môže v pondelok dosiahnuť až 39 stupňov! Poradíme vám, na ktorých miestach pri Balatone sa oplatí stráviť nielen tento horúci deň.

Za horúčavami už netreba cestovak stovky kilometrov na juh. V susednom Maďarsku budú cez víkend priemerné denné teploty 25-26 stupňov Celzia, najvyššia denná teplota môže podľa úradu v pondelok dosiahnuť až 39 stupňov. 

Mnohí Slováci sú spokojní s komfortným ubytovaním, pestrým večerným programom, pohostinnosťou a kvalitným jedlom či vínom. Preto sa radi vracajú na blízky Balaton.

NAJ z tohtoročného Balatonu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Maďarské more je najväčšie sladkovodné jazero v strednej Európe. Napriek stále rastúcemu turistickému ruchu je voda jazera mimoriadne čistá, o čom svedčí nielen úspešný rybolov, ale i pravidelná kontrola kvality vody monitorovanej nemeckým automotoklubom ADAC. Na brehu dlhom 197 km sa rozprestiera 127 pláží, ktoré sa každoročne dostávajú do hodnotenia na základe noriem EÚ o tzv. Vlajku modrej vlny. Tá je potom pre turistov zárukou nielen čistej vody, ale aj potrebnej infraštruktúry a dodržiavania hygieny na pláži, či v prístave.

Vlajka modrej vlny garantuje v prípade potreby okrem podania prvej pomoci aj službu vodných záchranárov, lekársku starostlivosť i hliadky bezpečnostnej služby proti rozmáhajúcim sa krádežiam. V tohtoročnej tabuľke naj pláží nájdeme také, ktoré spĺňajú prísne kritériá zahraničných destinácií, ale i tie, ktoré ešte majú čo zlepšovať. Preto sa porota rozhodla rozdiely vyjadriť hviezdičkami.

NAJ z tohtoročného Balatonu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lad)

Vstup na pláže nemusí byť bezplatný. Aj ceny služieb oproti vlaňajším po investíciách do infraštruktúry kúpalísk mierne vzrástli.

NAJ z tohtoročného Balatonu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lad)

Balaton láka aj milovníkov chutných jedál a nevšedných gastronomických zážitkov mnohými druhmi rýb, divinou z okolitých lesov a šťavnatým ovocím, ktoré sa rodí v tunajších záhradách. Ak chcete svoju dovolenku pri Balatone spojiť s gastroturistikou nenechajte sa náhodne nalákať do neznámej čárdy a stavte radšej na istotu. Tu je prehľad reštaurácií, ktoré vaše chuťové poháriky určite nesklamú.

NAJ z tohtoročného Balatonu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lad)

Ak ste si Balaton vybrali ako lacnejšiu alternatívu „morskej“ dovolenky, potom bude pre vás užitočný zoznam najlepších bufetov s pečenými rybami. Na rozdiel od Senca, aj na Balatone sa to síce hemží prevažne mrazenými argentínskymi heikmi, no nájdete tu aj mobilné karavany, ktoré vďaka sponzorstvu samosprávy skúšajú udržiavať tradíciu rybárstva a ponúkajú také chuťovky, ako sú pleskáče a zubáče chytené výhradne vo vodách Balatonu. Pečené ryby sú v celej oblasti natoľko obľúbené, že s davom a čakaním musíte v niektorých prípadoch rátať aj po sezóne! 

NAJ z tohtoročného Balatonu:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: lad)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu