Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nový zákon o internete v Rusku vyvoláva obavy z cenzúry

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruskí poskytovatelia internetových služieb sa musia od pondelka riadiť novým zákonom, ktorého deklarovaným cieľom je ochrana mladistvých pred stránkami so škodlivým obsahom, podľa kritikov však ide o skrytý ťah smerujúci k sprísneniu cenzúry.

Nová legislatíva, ktorej schváleniu v parlamente nepredchádzala takmer žiadna diskusia, poskytuje úradom nástroje na vyčistenie internetu od stránok s "nebezpečným obsahom". Oficiálne tento pojem zahŕňa detskú pornografiu, propagáciu drog alebo navádzanie k samovraždám, najväčší ruský internetový vyhľadávač Jandeks (Yandex) však už dávnejšie upozornil, že ustanovenia "vytvárajú priestor pre zneužitie" a "vyvolávajú otázky".

Podľa vyjadrenia bezpečnostného experta Andreja Soldatova zákon prikazuje poskytovateľom internetových služieb používanie špeciálnych zariadení, ktoré umožňujú vládnym úradom zablokovať akékoľvek zahraničné stránky. Viaceré známe portály preto zareagovali rôznymi protestmi.

Kritici dlhoročného ruského lídra Vladimira Putina, ktorý sa v máji tretíkrát vrátil do prezidentského kresla, legislatívu označujú za súčasť súboru opatrení namierených proti silnejúcej opozícii. Ďalšími takýmto krokmi je podľa nich sprísnenie dohľadu nad činnosťou mimovládnych organizácií, ktoré sú financované zo zahraničia, ako aj nedávne zvýšenie postihov za nepovolené demonštrácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu