Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Aktivista je odhodlaný vyhladovať sa na smrť: Protest proti korupcii!

Anna Hazare (vpravo)
Anna Hazare (vpravo) (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Anna Hazare, známy indický aktivista proti korupcii, odštartoval dnes časovo neobmedzenú protestnú hladovku proti korupcii, ktorá je podľa neho najväčším problémom Indie.

"Anna vstúpil do časovo neobmedzenej hladovky. Je pripravený vyhladovať sa až na smrť, pretože je presvedčený, že korupcia zožiera Indiu, pričom kompetentní proti tomu nič nerobia," uviedol podľa agentúry RIA Novosti Hazareho hovorca.

Svojimi aktivitami v štýle slávneho Mahátmu Gándhího si 75-ročný Hazare získal u ľudí veľkú podporu a stal sa vážnou výzvou pre vládu, ktorou za posledné roky otriasajú viaceré korupčné škandály. Hazare požaduje od vlády, aby urýchlene prijala prísne zákony proti korupcii a vytvorila inštitúciu na súdne stíhanie niektorých federálnych ministrov, ktorých ľudskoprávni aktivisti obviňujú z prijímania úplatkov.

Protesty na podporu Hazareho sa vlani objavili po celej Indii, keď držal vtedy časovo obmedzenú, 15-dňovú, verejnú hladovku hladovku v Naí Dillí. Oslovuje najmä strednú vrstvu, znechutenú korupciou, ktorá zasahuje takmer do každej oblasti verejného života v druhej najľudnatejšej krajine sveta. Časť poslancov sa postavila na jeho podporu a blokovala činnosť parlamentu.

Hladovku teraz Hazare drží v štvrti Džantár Mantar v Naí Dillí, na medializovaných obrázkoch je vidno ako sedí a za sebou má nápis "Posledná bitka s korupciou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu