Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Atentátnik v Burgase mal spoločnosť: Z Rumunska pricestoval s neznámou ženou!

Útok si vyžiadal sedem obetí.
Útok si vyžiadal sedem obetí. (Zdroj: SITA)

SOFIA - Samovražedný atentátnik z Burgasu pricestoval do Bulharska podľa oficiálne nepotvrdených mediálnych informácií cez susedné Rumunsko. Najmenej jednu noc strávil v trojhviezdičkovom hoteli Perfekt vo Varne, kde zanechal genetickú stopu. Videli ho tam v spoločnosti neznámej ženy. Tá by mohla mať niečo spoločné aj s komplicom atentátnika. Po oboch bulharská polícia pátra.

Podľa názoru istého súdneho znalca by atentátnikov vek mal byť podstatne nižší ako doteraz úradmi uvádzaných 36 rokov. Páchateľ mohol mať podľa experta 25-30 rokov. Jedno z periodík prinieslo aj svedectvo muža, ktorý mal atentátnika viezť deň pred útokom cez Ravdu a Pomorie a podľa ktorého páchateľ solídne ovládal ruský jazyk.

Najnovšie informácie bulharskí vyšetrovatelia nekomentujú. Vychádzajú však z predpokladu, že páchateľ mal v skutočnosti krátke vlasy a používal na maskovanie parochňu, s ktorou ho zaznamenali aj bezpečnostné kamery v hale letiska v Burgase.

Aj keď v Sofii koluje množstvo fám a špekulácií týkajúcich sa zločineckej akcie, oficiálne miesta sú zdržanlivé.  Bezpečnostný expert Alex Alexiev vo vysielaní verejnoprávnej bulharskej televízie v nedeľu povedal, že nálož použitá v Burgase bola zrejme vyrobená v Bulharsku. Podľa jeho názoru je to pravdepodobnejšie. Alexiev sa domnieva, že pomocníci atentátnika môžu pochádzať z početnej skupiny prisťahovalcov z arabských štátov v Bulharsku a práve oni mu mohli zabezpečiť aj trhavinu.

Iný odborník na bezpečnostné otázky Slavčo Velkov poukázal na niektoré nie úplne jasné aspekty zločinu. Osobne považuje za veľmi zvláštne, že sa ešte stále nikto k tejto akcii neprihlásil. V rovnakom duchu však hovoril aj o videozázname. Ten podľa Velkova v žiadnom prípade nezodpovedá obvyklému postupu islamistických skupín a ešte menej to platí o tom, ako dlho bol podozrivý v zornom uhle bezpečnostných kamier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu