Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Požiare v Chorvátsku majú prvú obeť: Evakuácia turistov a dlhé kolóny!

Lesy nad Selcami sú v plameňoch
Lesy nad Selcami sú v plameňoch (Zdroj: YouTube)

CRIKVENICA - Jednu z najobľúbenejších dovolenkových destinácií Slovákov opäť sužujú rozsiahle požiare. Tentokrát vypukli v oblasti miest Crikvenica, Selce a Rijeka, ktoré sa nachádzajú v severnej časti krajiny. Hasenie komplikuje silný vietor. Úrady museli z neďalekých kempov evakuovať 1400 turistov.

Požiar vypukol v meste Crikvenica po tom, ako jeden z miestnych obyvateľov pálil kôru a piliny. S plameňmi, ktoré ohrozujú aj niekoľko domov, bojuje približne 150 hasičov. Oheň sa však rýchlo šíri a nedarí sa ho zatiaľ dostať pod kontrolu. V postihnutých miestach panuje chaos. Nefungujú telefóny a región je bez elektrického prúdu. Na miestnych cestách sa vytvárajú dlhé kolóny, pretože turisti sa snažia čo najrýchlejšie dostať preč.

Záchranári zatiaľ žiadne zranenia nezaznamenali, viacerí ľudia sa však sťažovali na problémy s dýchaním. "Kvôli hustému dymu sa nedá dýchať, zavreli sme všetky okná v dome a čakáme, čo bude ďalej," povedala jedna z obyvateliek osady Selce. Kvôli ohňu musel byť uzavretý aj miestny úsek jadranskej magistrály.

Denník Večernji list informoval o smrti hasiča, ktorý pomáhal likvidovať požiar pri obci Sveti Petar neďaleko Rijeky. Muž pravdepodobne dostal infarkt a po prevoze do nemocnice zomrel.

Na zhruba 800 kilometrov dlhom chorvátskom pobreží a aj na ostrovoch zúri niekoľko požiarov, napríklad na ostrove Rab. Počas turistickej sezóny tu horí pravidelne. Na vine sú okrem veľkého sucha aj technické závady alebo neopatrná manipulácia s ohňom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu