Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Masaker v kine: Ako sa z inteligentného usmievavého študenta stala beštia!

James Holmes
James Holmes (Zdroj: internet)

DENVER – James Holmes (24) má na svedomí 12 ľudských životov, 58 ľudí zranil, z ktorých niekoľkí zostávajú v kritickom stave. Ponúkame vám pohľad na minulosť študenta neurológie, z ktorého sa počas šialenej streľby pri premietaní nového filmu o Batmanovi v priebehu pár minút stala beštia. S načerveno zafarbenými vlasmi pri zatknutí tvrdil, že je Joker, najväčší nepriateľ temného hrdinu.

James Holmes vyrastal na predmestí San Diega v dobrej štvrti s množstvom detí. Otec pracoval ako softvérový manažér, mama bola sestrička v nemocnici, informuje internetové vydanie nemeckého denníka Bild. Dvere na ich dome boli vždy otvorené, často chodili na návštevu priatelia. Ako uviedli susedia a priatelia, veľmi skoro bolo jasné, že mladý Holmes je nadpriemerne inteligentný. Rovnako o ňom hovorili ako o pokojnom a utiahnutom mladíkovi.

Po strednej škole, ktorú ukončil ako jeden z najlepších v ročníku, sa tmavovlasý usmievavý chlapec rozhodol študovať neurológiu. Vo voľnom čase hrával futbal a podľa slov susedov bola naňho mama hrdá. Aj na Coloradskej univerzite ocenili jeho kvality. „Bol jedným z najlepších študentov, ktorých sme mali!“ uviedol šéf univerzity Tim White.

Na rozdiel od úspechov v škole sa len veľmi ťažko začleňoval do spoločnosti. Nikdy ho nebolo vidieť s priateľkou a po ukončení vysokej školy sa mu nedarilo nájsť si prácu. Začal pracovať na čiastočný úväzok v McDonald’s.

Tom Mai nejaký čas býval vedľa Holmesa, uviedol pre NBC news. „Pôsobil vždy milo, zdvorilo – v podstate typický americký chalan,“ ktorý z času načas fajčil marihuanu, bol potetovaný, nemal žiadne opletačky s políciou, hral futbal, no nie veľmi dobre. „Vždy sa usmieval, to bolo celkom zvláštne,“ dodal Mai. Jeho bývalý spoluhráč z futbalového tímu povedal: „Keď som sa dozvedel o tej hrôze, vedel som, že to mohol urobiť len on.“

V júni 2011 sa zapísal na Univerzitu v Aurore, presťahoval sa do bytu, ktorý bol vzdialený len 100 metrov od kina, v ktorom v piatok spustil šialenú streľbu. Jeho susedia prezradili, že žalúzie nechával vždy zatiahnuté a do bytu nechodili žiadne návštevy. Keď ho susedia stretávali na schodoch, nikdy nepozdravil.

Noci Holmes trávil surfovaním na internete, nakupoval zbrane a viac ako 6000 nábojov. Na zoznámkach však zrejme hľadal aj príležitostný sex. Polícia preveruje profil na stránke pre dospelých, ktorú mal založiť a vytvoriť si profil s menom „Classicjimbo“. Mal sa zaujímať o skupinový sex, o mužov aj ženy, na svojom profile uviedol, že jeho penis je malý až priemerne veľký. Napísal o sebe, že je milý chlapec. Na stene svojho profilu nechal odkaz: „Navštíviš ma vo väzení?“

Len minulý mesiac nečakane prerušil štúdium na univerzite. Vo svojom byte totiž hromadil náboje, vyrábal výbušné pasce a plánoval svoj šialený čin. Ešte vo štvrtok si mal vyjsť do baru. Známy s ním popíjal pivo: „Rozprávali sme sa o futbale. Nepôsobil násilne alebo zúfalo. Mal na sebe smiešne okuliare a ruksak.“

Už v pondelok predstúpi Holmes pred súd. Včera večer polícia zneškodnila väčšinu výbušnín v jeho byte. Momentálne vyšetrovatelia hľadajú ďalšie podozrivé predmety.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu