Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ponta upokojuje Európu: V Rumunsku ide iba o súboj dvoch politických táborov

Victor Ponta
Victor Ponta (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rumunský premiér Victor Ponta v stredu v Bruseli ubezpečoval, že v jeho krajine - v súvislosti s odvolávaním prezidenta - nedošlo k porušeniu zákona, ani k pošliapaniu európskych princípov a hodnôt.

Uviedol to na začiatku dvojdňovej návštevy sídla EÚ, počas ktorej chce objasniť politické pozadie odvolávania rumunského prezidenta Traiana Basesca. V prvý deň svojej bruselskej "vysvetľovacej" misie sa Ponta stretol s predsedom Európskeho parlamentu (EP) Martinom Schulzom a lídrom Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) v europarlamente Hannesom Swobodom.

Dnes ho čaká prijatie u predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya. "V Rumunsku nedošlo k porušeniu zákona. Chcem povedať, že som prišiel do Bruselu preto, aby som sa stretol s našimi európskymi partnermi, a aby som potvrdil môj absolútny záväzok voči európskym hodnotám a voči právnemu štátu," povedal Ponta po schôdzke so Swobodom.

Rumunský premiér počas stretnutia s novinármi vyhlásil, že na domácej politickej scéne prebieha politický boj medzi dvoma tábormi - jedným na strane s prezidentom Basescom a jeho Demokraticko-liberálnou stranou (PDL), ktorá je napojená na Európsku ľudovú stranu (EĽS) a na strane druhej je politická aliancia viacerých politických subjektov, ktoré podporujú ľavicového premiéra. Z európskeho hľadiska Ponta má absolútnu podporu S&D a aj Strany európskych socialistov (PES).  

Ponta konštatoval, že rumunského prezidenta odvolal z funkcie parlament, a nie vláda, pričom sa tak udialo v súlade s ústavnými predpismi, čo v pondelok potvrdil aj rumunský Ústavný súd. Zdôraznil, že konečné rozhodnutie budú mať voliči, keďže na 29. júla bolo vypísané referendum o tom, či Basescu má alebo nemá zostať vo svojej funkcii.

"Chcel by som zajtra povedať predsedovi Európskej komisie a predsedovi Európskej rady ako aj ďalším európskym štátnikom, že právny štát a ústavné princípy boli a budú rešpektované. Nikto sa nikdy nepokúsil a ani sa nepokúsi urobiť kroky, ktoré by spochybnili nezávislosť Ústavného súdu alebo nášho súdneho systému," povedal Ponta.

Rumunský premiér zároveň ubezpečil, že ak Európska komisia rozhodne, že opatrenia, ktoré v posledných dňoch v súvislosti s odvolávaním Basesca prijala rumunská vláda alebo parlament sú nezlučiteľné s európskymi štandardmi, nebude požadovať polročný alebo ročný termín na nápravu, ale okamžite prijme opatrenia, aby došlo k vysvetleniu a náprave vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu