Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Britániu zasiahli prívalové dažde, prinášajú záplavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Prívalové dažde zasiahli v piatok veľkú časť Británie, na niektorých miestach napadla polovica mesačných zrážok za jediný deň, informovala BBC. Zvýšenú pohotovosť a varovanie pred záplavami vyhlásili pre takmer 200 miest.

Najnovším varovaniam predchádzal najdaždivejší jún od začiatku robenia záznamov v roku 1910. Najvyšší stupeň varovania vyhlásil Meteorologický úrad od prvých minút dnešného dňa pre juhozápad Anglicka.

V Somersete v piatok napršalo 40 mm zrážok za 30 minút. Normálny úhrn zrážok za júl je 60 milimetrov. A meteorológovia predpovedajú, že treba očakávať ďalších 80 milimetrov zrážok. Pršať má až do nedele popoludnia, od juhozápadného Anglicka až po škótsky Glasgow a cez Írske more po Severné Írsko.

Úrad pre životné prostredie informoval, že v Anglicku a Walese zatopila voda 94 domov. Intenzívny dážď ovplyvnil aj železničnú dopravu, niektoré trate uzavreli a na iných vlaky meškali. Spoje odchádzajúce z londýnskej železničnej stanice Kings Cross meškali až 90 minút pre zosuv pôdy, ktorý zablokovať trať medzi Peterboroughom a Doncasterom, uviedla BBC.

Organizátori nedeľňajších automobilových pretekov Formule 1 Grand Prix Veľkej Británie v Silverstone povedali tisícom fanúšikov, aby dnes nechodili na kvalifikačné jazdy, pretože niektoré parkoviská zaplavilo.

Pre zlé počasie meškal v piatok aj princ Charles asi hodinu na návštevu Hebden Bridge v Yorkshire, kde hovoril s miestnymi predstaviteľmi o upratovaní a rekonštrukcii po tamojších záplavách pred dvoma týždňami. Blížiace sa búrky viedli organizátorov k zrušeniu dnešného programu hudobného festivalu MFEST v Leedse v strednom Anglicku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu