Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blesková smršť: Česko pod vodou, búrky hrozia aj Slovensku!

Voda z ciest nestačila odtekať Zobraziť galériu (2)
Voda z ciest nestačila odtekať (Zdroj: YouTube)

PRAHA - Česko včera vydesili výdatné lejaky, ktoré si najviac škôd vyžiadali na Klatovsku a v Sušici, kde sa rozvodnila Otava. Neskončilo sa to však iba pri materiálnej ujme, lokálne záplavy už majú na svedomí aj smrť staršej ženy. Pozor by si však mali dávať aj Slováci, podľa SHMÚ sa k nám totiž blížia búrky s krúpami. Tie u našich západných susedov z pondelka na utorok vyvolali až 41 tisíc bleskov.

"Otava u nás dosiahla III. stupňa povodňovej aktivity o 01.20. S ustávajúcimi zrážkami však kulminácia pomaly ustupuje," povedal krátko pred treťou hodinou rannou starosta Sušice Petr Mottl. Podľa jeho slov musel byť evakuovaný detský tábor z kempu. "Zhruba štyri desiatky detí museli byť presunuté do miestnej klubovne," spresnil Mottl.

Tragická správa prišla z Mochtína, kde sa rozvodnili potok. Zomrela tam staršia žena, ktorej sa v utorok večer urobilo nevoľno. Aj napriek okamžitej pomoci záchranárov, zomrela. "Pri odčerpávaní vody z rodinného domu zomrela žena," potvrdila hovorkyňa západočeských hasičov Pavla Jakoubková.

V okolí riek Vydry a Otavy museli hasiči vypratať 10 kempov. Dramatická situácia bola v kempe Anín neďaleko Sušice, kde museli cez rieku dostať pomocou lana vyše tridsať ľudí.

Rozvodnené rieky a potoky ohrozovali v utorok a v noci na stredu aj ďalšie obce na Klatovsku. "V Chlístove, Mochtíne a Kolinci zaplavila voda miestne komunikácie, V Chlístove sa vyliala aj voda z miestnych rybníkov a zaplavila obec, evakuovali sme hospodárske zvieratá," uviedla Jakoubková.

Búrka v južných Čechách zablokovala železničnú trať pri Vyššom Brode. Na Šumave sa zdvihla hladina riečky Křemelná natoľko, že bol vyhlásený III. stupeň povodňovej aktivity.

Búrka s prívalovým dažďom zasiahla v utorok a v noci na stredu aj Pardubický kraj. "Hasiči čerpali vodu z pivníc, odstraňovali popadané vetvy a hasili dva stromy, do ktorých udrel blesk," uviedla hovorkyňa hasičov Vendula Horáková.

Po prudkej búrke sprevádzanej výdatným dažďom hasiči vyrážali pomáhať na území Královohradeckého kraja od utorkového popoludnia k viac ako stovke udalostí.

Blesková smršť: Česko pod
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

"Hasiči odčerpávali vodu zo zatopených pivníc, domov a ciest, zabezpečovali objekty proti veľkej vode, odstraňovali popadané stromy a konáre, ktoré zablokovali cesty. Počas noci na stredu sa situácia v kraji upokojila," opísala hovorkyňa královohradeckých hasičov Martina Žahourková.

;

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu