Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Na Islande sa dnes konajú prezidentské voľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wiki)

REYKJAVIK - Islanďania si budú v sobotu voliť prezidenta. Súčasná hlava štátu, populárny Ólafur Ragnar Grímsson (69), sa napriek pôvodnému zámeru znova nekandidovať rozhodol, že sa bude uchádzať o úrad piatykrát po sebe. Ak mandát získa, dosiahne islandský rekord. Prezidentom je od roku 1996 a už teraz je jedným z najdlhšie slúžiacich volených hláv štátu v Európe.

Jeho vyzývateľkou je politický "zelenáč", 37-ročná žurnalistka a matka početnej rodiny Thóra Arnórsdóttir. Nedávne voličské prieskumy ukázali, že zaostáva za Grímssonom, ale keďže mnohí voliči sú až do hlasovania nerozhodní, výsledok volieb je údajne ťažké predpovedať. V zásade možno povedať, že tieto voľby sú akýmsi referendom o tom, či prezident urobil správne, keď v rokoch 2010 a 2011 odmietol podpísať vládne zákony o výplate kompenzácií Británii a Holandsku po krachu islandskej banky Icesave, poznamenáva agentúra AP.

Grímsson je tiež proti členstvu Islandu v Európskej únii, o čom budú Islanďania hlasovať v referende, keď sa skončia vyjednávania s Bruselom. Grímssona budú voliť najmä členovia opozičnej konzervatívnej Strany nezávislosti, ktorá je tradične najsilnejšou stranou krajiny s 320.000 obyvateľmi. Podporuje ho aj poľnohospodársky vidiek, predovšetkým voliči s nižším vzdelaním a muži.

Thóra Arnórsdóttir má väčšiu podporu medzi ženami a v hlavnom meste Reykjavíku. Vo svojich predvolebných vystúpeniach povedala, že chce počuť v prezidentskom paláci opäť detský smiech. Spoločne s manželom, ktorý si priviedol do manželstva tri deti z predchádzajúceho vzťahu, vychováva šesť detí. Ak by si ju Islanďania zvolili, stala by sa druhou ženou na čele krajiny od získania nezávislosti v roku 1944. Prvou prezidentkou Islandu bola Vigdís Finnbogadóttir, ktorá bola prvýkrát zvolená do funkcie v roku 1980 a zastávala ju 16 rokov.

Islanďania si volia prezidenta na štyri roky v priamom a tajnom hlasovaní, na ktorom sa môžu zúčastniť všetci občania, oprávnení voliť poslancov parlamentu. Prezidentom môže byť iba občan Islandu starší než 35 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu