Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pyramídová hra podvodníka z Ruska: Obalamutil už 35 miliónov ľudí!

Mavrodiho v roku 2003 zatkla ruská polícia
Mavrodiho v roku 2003 zatkla ruská polícia (Zdroj: SITA)

MOSKVA - "Čo sú peniaze? Nič. Nihil. Len prelud... Nie sú ničím podložené a vládcovia ich tlačia v akejkoľvek kvantite podľa svojej vôle," napísal na svojom webe Sergej Mavrodi (56) tvorca MMM (Mavrodi Money Machine - Mavrodiho stroja na peniaze), jednej z najznámejších pyramíd na svete, ktorá v prvej polovici 90. rokov pripravila podľa agentúry Bloomberg desať miliónov Rusov o celkom deväť miliárd dolárov. Svoje peniaze MMM vtedy zverovali kvôli prísľubu 100% zisku za jeden mesiac.

Mavrodi organizuje pyramídu ďalej a s pomocou internetu oznamuje expanziu do zahraničia. Po zrútení prvého MMM v júni 1994 sa Mavrodi snažil vyhnúť väzeniu ako poslanec a potom, čo ho duma vydala na stíhanie, sa úspešne skrýval až do roku 2003.

Na úteku vytvoril ďalšiu hazardnú hru Stock Generation Ltd, ktorá sľubovala dokonca zhodnotenie 200 percent, a dôverčiví ľudia v nej utopili 5,5 milióna dolárov. Mavrodiho síce odsúdili na štyri roky väzenia, väčšinu z nich ale strávil vo väzbe.

Mavrodi nový projekt prezentuje ako legálny sociálne svojpomocný fond, v ktorom si ľudia navzájom pomáhajú, vkladajú peniaze a "z domova sledujú, ako sa im zhodnocujú ako virtuálne - mavro-ruble a mavro-doláre o 20 až 70 percent mesačne".

Účastníci sú varovaní, že aj keď sa budú riadiť všetkými pravidlami a radami, môžu o svoje vklady prísť. Mavrodi však svoj stroj na peniaze obhajuje tým, že globálny finančný systém prostredníctvom búrz nerobí nič iné, než že prijíma peniaze ľudí a zo dňa na deň mení ich hodnotu, takže zo dňa na deň prichádzajú o svoje úspory, zatiaľ čo úzka skupinka dosahuje ohromné zisky.

MMM-2011 tvrdí, že sa ho teraz zúčastňuje 35 miliónov ľudí - predovšetkým v Rusku, na Ukrajine a v ďalších postsovietskych republikách. MMM-2011 pritom nemá právnu subjektivitu a oficiálne vlastne neexistuje. Presuny peňazí prebiehajú medzi osobnými účtami a všetko sa dohaduje s pomocou e-mailu a volania cez Skype.

Ďalšie pokusy obviniť Mavrodiho z podvodu sú tak neúspešné. Avšak kvôli mediálnej pozornosti Mavrodi priznal, že panika ovplyvnila mnohých účastníkov schémy, a preto na konci mája oznámil zastavenie všetkých výplat až do 15. 6. 2012. Po tomto dátume majú možnosti vybrať peniaze veľmi obmedzene. Mavrodi už zároveň založil MMM-2012, pyramídu, ktorá má podporiť MMM-2011. Informoval portál novinky.cz.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu